Alef, İrvin Mandel´i ağırladı

Toplum
17 Şubat 2021 Çarşamba

Karikatür sanatçısı, Şalom Gazetesi Mozotros Ailesi köşesi çizeri İrvin Mandel, 14 Şubat Pazar günü Alef’in online talk toplantılarının bu haftaki konuğu oldu.

İrvin Mandel kendini ve ailesini kısaca tanıttıktan sonra moderatör Hayim Pinto’nun sorularını her zamanki esprili ve hiciv dolu tarzıyla cevaplandırdı.

Büyükbabasının resme olan merakından bahseden Mandel karikatür ile ilgisini ve birikimlerini paylaştı. 1987 yılında Şalom Gazetesinde editoryal karikatür çizerek başladığını ve 1992 yılında Mozotros Ailesi köşesini yarattığını, ilk ilham kaynaklarının ailesi ve yakın çevresi olduğunu belirtti. “Hiciv ile alay çok farklı iki şey. Birilerini gücendirecek, yaralayacak bir şey yapmayı hiçbir zaman istemem. Buna çok dikkat ederim. Karakter olarak da sert kırıcı biri değilimdir. Bu nedenle karikatürlerim de beni yansıtır” sözleriyle çizim tarzını anlatan Mandel her zaman ilham gelmediğini ya da bir fikirle çizmeye başlamadığını ancak boş sayfayı ve kalemi eline alınca sayfanın sihirli bir şekilde konuşmaya başladığını aktardı. Yedi kitabı olan ve biri de Ladino olarak basılan İrvin Mandel, karikatürlerinde genel Yahudi ailesini temsil eden hep farklı tiplemelere yer verdiğini, az sözle çok şey anlatmayı tercih ettiğini, çizim konusunda hiçbir eğitim almadığını, kendi kendisini geliştirdiğini ve yurt dışındayken okul dergisinde ilk bantlarının yayınlandığını da sözlerine ekledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün