Varşova Gettosunda gizlenmiş tefilinler bulundu

Geçen hafta Varşova´da, bir zamanlar gettonun parçası olan bir binanın altında bir kasanın içinde tefilin, dua kitapları ve silahlar bulundu.

Dünya
10 Şubat 2021 Çarşamba

Holokost araştırma enstitüsü Shem Olam'ın kurucusu Haham Avraham Krieger, bulguları İsrail'e götürdü. Avraham, gettodaki Yahudiler’in, içinde yaşadıkları dehşet ve acımasız gerçekliğe rağmen, büyüdükleri gelenek ve görenekleri sürdürmeye devam ettiklerini vurguladı 

Tefilinler, bir zamanlar gettonun bulunduğu bölgedeki bir inşaat alanında ortaya çıktı. 

Naziler Kasım 1940'ta gettoyu kurmuş, ardından şehir ve çevresindeki yaklaşık 400 bin Yahudi’yi, şehrin sadece yüzde 2,5'ini oluşturan bu alanda tutsak etmişlerdi. 

1942 yazından itibaren Varşova'daki Yahudilerin büyük çoğunluğunun öldürüldüğü Treblinka ölüm kampına sürgünler başladı. Ocak 1943'ten itibaren ise Yahudiler, silahlı bir şekilde organize olarak, gettoyu yerle bir etmeden önce Alman güçlerine karşı yaklaşık bir ay boyunca mücadele verdiler.

Son yıllarda, Polonyalı yetkililer, Varşova Gettosundaki binaları, kentsel dönüşüm süreci kapsamında, konutlara dönüştürmek için yıkmaya başladı. Böyle bir yıkımın ardından, inşaat işçileri 1943 Varşova Gettosu ayaklanmasına hazırlık olarak kazılan bir sığınağın girişini keşfetti.

Haham Krieger, belli bir yörede bulunan 20 mezuzanın keşfinin, gettodakilerin Nazi boyunduruğu altında bile Yahudi yaşamına devam ettiklerinin kanıtı olduğunu belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün