Kamala Harris, geçen yıl UCM´nin İsrail tutumunu eleştirmiş

Dünya
10 Şubat 2021 Çarşamba

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, henüz bir senatörken, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail’i yargılama niyetinin tehlikeli olduğunu belirten ve ABD’nin tüm gücüyle bu kararın karşısında durması gerektiğini savunan açık bir mektuba imza attığı belirtildi.

Mektup, geçtiğimiz Cuma günü, İsrail’in savaş suçları ile ilgili yargılamalara maruz kalabileceği yönünde karar veren UCM’nin açıklamasıyla gündeme geldi.

Mektupta, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya, UCM tarafından İsrail’e karşı açılabilecek her türlü taraflı soruşturmaya tüm gücüyle karşı çıkma çağrısında bulunuluyordu. Mektubun altına öncü olarak imza atan senatörler arasında Maryland’den Demokrat Ben Cardin ve Ohio’dan Cumhuriyetçi Rob Portman bulunuyordu. Kamala Harris’in de aralarında olduğu 67 senatör daha, Cardin ile Portman’ı takip ederek mektubu imzalamışlardı.

Mektup geçtiğimiz mayıs ayında, UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’nın İsrail ve Filistin’in iddia edilen savaş suçlarından yargılanmalarına yeterli bir zeminin varlığına inandığını söylemesinden altı ay sonra yazıldı.

Senatörlerin imzaladığı mektupta konuyla ilgili, “Yapılan bu açıklama mahkemenin politik bir taraf olmaya doğru gittiğini ve bu şekilde kuruluş amacından saptığını göstermektedir. UCM’nin ciddi uluslararası suçlar konusunda bir son çözüm seçeneği olarak kalması gerekir. Ne var ki, UCM’nin girdiği yolda, bölgede böyle bir yetkisi olmamasına rağmen, İsrail vatandaşlarının yargılanmasına gitme ihtimali bulunuyor. ABD’de gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi yöneticiler durumu suiistimal ile kötüye kullanmaya son derece açık ve politik bir silah olarak kullanmaya müsait bulduklarından, bu mahkeme heyetine katılmayı reddetmişlerdir” dendi.

Senatörler Filistin’in devlet olabilmek için yeterli kritere uygunluk göstermediğini, İsrail ve ABD’nin mahkeme heyetine üye olmadıklarını ve mahkemenin kendi kurallarının, İsrail gibi, kendi personelinin savaş suçlarını yargılama yetisine sahip sağlıklı bir yargı sistemi olan ülkelere karşı davalar açılmasına engel olduğunu bildirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün