WEB´DEN SEÇMELER

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri aşı üreticisi şirketlerin kapısını kasım ayında çaldı ve şunu vaat ettiler: Size bedelinin üstünde para verelim, bize tüm nüfusumuza yetecek kadar aşıyı garanti edin, bu aşıları hızla uygulayalım ve uygulama sonuçlarını da sizinle paylaşalım. Böylece hem para kazanın hem de bundan sonraki uygulamalar için bulunmaz bir veri tabanınız olsun. Burada her iki ülkede de göçmenlerden kaynaklanan bir genetik çeşitlilik olduğu unutulmamalı. USSAL ŞAHBAZ - DÜNYA

İzak BARON Diğer
10 Şubat 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı – Alıntılar

  • İSRAİL VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’NİN BENZER BİR YANI DAHA VAR: KİŞİ BAŞINA YAPILAN TEKNOLOJİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIMLARI KARŞILAŞTIRILDIĞINDA İSRAİL DÜNYADA EN BAŞARILI, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ İSE ORTADOĞU’DA EN BAŞARILI ÜLKE

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri aşı üreticisi şirketlerin kapısını kasım ayında çaldı ve şunu vaat ettiler: Size bedelinin üstünde para verelim, bize tüm nüfusumuza yetecek kadar aşıyı garanti edin, bu aşıları hızla uygulayalım ve uygulama sonuçlarını da sizinle paylaşalım. Böylece hem para kazanın hem de bundan sonraki uygulamalar için bulunmaz bir veri tabanınız olsun. Burada her iki ülkede de göçmenlerden kaynaklanan bir genetik çeşitlilik olduğu unutulmamalı. Her iki ülke de birden çok aşı tedarikçisiyle anlaştı. İsrail’de mRNA tabanlı aşılar kullanılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Çin aşısı da var. Aşılar gelir gelmez her iki ülke de dijital hasta kayıt sistemleri ve lojistik altyapıları sayesinde hızla uygulamaya geçti. Bugün ilk dozların uygulaması bitmek üzere. Hatta İsrail fazladan aldığı dozları kime vereceğini düşünüyor.

Hem İsrail hem de Birleşik Arap Emirlikleri nüfusu 10 milyonun altında olan, yüz ölçümü olarak da küçük ülkeler. Bu da hem gerekli aşı miktarının az olmasını mümkün kılıyor hem de lojistiği kolay hale getiriyor.

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin benzer bir yanı daha var: Kişi başına yapılan teknoloji girişim sermayesi yatırımları karşılaştırıldığında İsrail dünyada en başarılı, Birleşik Arap Emirlikleri ise Ortadoğu’da en başarılı ülke. Geçen sene İsrail’de kişi başına 414,2 dolar girişim sermayesi yatırımı yapılmış. Aynı sayı Fransa’da 63 dolar. İsrail kamunun girişim sermayesi fonlarına yatırım yapmasını sağlayan YOZMA’yı 1993’te kurmuştu. Benzer yapılar Fransa’da 2010’larda faaliyete geçti. Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri dünyanın ilk yapay zekâ bakanlığını kurup fintek, otonom araçlar ve drone gibi alanlarda yeni çıkan ürünlerin denenmesi için özel regülasyonlar çıkarıyordu.

USSAL ŞAHBAZ

https://www.dunya.com/kose-yazisi/asi-sadece-asi-degildir-israile-mi-fransaya-mi-benzemek-istersiniz/609811

  • “İNANIYORUM Kİ TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ SADECE POLİTİK MENFAATLERE BAĞLI OLMAYIP AYNI ZAMANDA İKİ HALKIN BİRBİRLERİNİ DAHA İYİ TANIMAK VE BU ŞEKİLDE DAHA DOĞRU İLİŞKİLER TESİS ETMEKTİR”

İrit Lilian: İnanıyorum ki Türkiye ile ilişkilerimiz sadece politik menfaatlere bağlı olmayıp aynı zamanda iki halkın birbirlerini daha iyi tanımak ve bu şekilde daha doğru ilişkiler tesis etmektir. Bu şekilde de sorunlu sularda daha rahat bir köprü oluşturabiliriz.

Türkiye’deki görevlerimiz Ankara’daki Büyükelçiliğimiz ve İstanbul’daki Genel Konsolosluğumuz iki halk arasındaki bağlantıları özellikle sivil toplumlarda geliştirmek esasına dayanmaktadır. Günümüzde 5 milyar doları geçmekte olan Dış ticaret hacmini ve ticaretimizi geliştirmeye de yönelik olacaktır. Bunun için de B2B toplantıları ve bağlantıları geliştirecek toplantılar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yenilik, gelişim ve girişimciliği gerçekleştirebilecek ilişkiler tesis etme çabasında olacağız.

COVID 19 krizi de bir fırsat penceresi olarak görülebilir. Sadece yaşamsal önceliklerin tespiti ile değilse bile aynı zamanda medikal alanlarda daha iyi bir gelecek için birlikte çalışmak gerektiğinin de bilincinde olmalıyız.

İklim değişikliği konusu da muhtemel olasılıklardan biridir ki İsrail teknolojisi bu konuda Türkiye’nin sorunlarına cevap verebilecek ve bu konudaki mücadelesine katkıda bulunacak ve belki de yağmur konusunda da yardımcı olabilecek bir konu başlığıdır.

Kültür, bilim, akademik işbirliği bunların hepsi bizim görev çantamızın içindedir. Ve biz bütün bu araçları iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek Türk ve İsrailli halkların genelde paylaşmasını hedeflemekteyiz.

RAFAEL SADİ

https://odatv4.com/bu-sorulara-cevap-verebilecek-birileri-yok-04022143.html

  • KAYRA, VARLIK VERGİSİ UYGULAMASI SIRASINDA KURTLARLA KUZULARI YİYEN, SONRA DA ÇOBANLARLA AĞLAYAN TİPLERDEN DEĞİLDİ

Son bilge, şuurla dinlediğim ve dinlediklerimi değerlendirdiğim Mülkiyeli büyüğümüz Cahit Kayra’ydı. Yazdığı “Varlık Vergisi” benim duyduğum bazı şeyleri doğruluyordu. Sadece gayrimüslimlere konmuş bir vergi değildi ama açıktır ki il düzeyindeki defterdarlıklarda birtakım saptırmalar olmuş. Cahit Bey kurulun üyesi değil, ama en genç maliye müfettişi olarak çok aktif bir danışmanıydı. Etkin bir yön verici olduğu söylenemez fakat konuyu iyi biliyordu. Sakın ola ki bazı hazırcı amatör tarihçiler varlık vergisinin nazariyat ve tatbikatını hazırlayanlardan birinin Cahit Bey olduğunu söylemesinler. Ancak çok iyi bir gözlemci olduğu, notlarını tuttuğu açıktı. Bu kitabını okumak lazım.

Kayra, Varlık Vergisi uygulaması sırasında kurtlarla kuzuları yiyen, sonra da çobanlarla ağlayan tiplerden değildi. Faziletli bir insandı, cumhuriyetçiydi. Cumhuriyet’ten önceki tarihin hakkını verdiğini söylemeyeceğim. Araştırma yapıyordu. Bu Osmanlı araştırmalarının, o tarihin dibine inecek şeyler olduğunu söylemem ama faydalıydı. Cumhuriyet dönemini ise çok iyi biliyordu. Ne yazık ki bütün notlarını yayımlayamadı ama yayımladıklarının bile okunması çok şeyi değiştirir.

İLBER ORTAYLI

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/turkiyenin-yakin-tarihinin-canli-tanigi-cahit-kayra-41734487

  • BLİNKEN, TRUMP'IN KARARLARINI BENİMSEDİKLERİNİ AÇIKÇA DİLE GETİRDİ, 'İSRAİL'İN YAHUDİ DEMOKRATİK DEVLETİ OLARAK GELECEĞİ İÇİN EN İYİ ÇÖZÜMÜN FİLİSTİNLİ ARAPLARIN DA DEVLETLERİ OLACAĞI İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN' SÖZ ETTİ. ANCAK BUNUN YAKIN VADEDE ÇOK ZOR OLDUĞUNU DA BELİRTTİ

ABD'nin İsrail'i odağına alan Ortadoğu politikaları açısından Trump yönetimi büyük başarıydı. Filistinli Araplarla iki devletli çözüm en son Obama döneminde rafa kaldırılmışken, Trump açıkça Filistin tarafına insani yardımları da kesip safını seçmişti. Bu süreçte ABD Kudüs'ü başkent olarak tanıdı, büyükelçiliği taşındı, Golan'daki İsrail egemenliği tanındı. Üzerine İbrahim/Abraham anlaşmaları İsrail'i Körfez'den Fas'a Araplarla barıştıran süreci başlattı. Blinken, Trump'ın kararlarını benimsediklerini açıkça dile getirdi, 'İsrail'in Yahudi demokratik devleti olarak geleceği için en iyi çözümün Filistinli Arapların da devletleri olacağı iki devletli çözümden' söz etti. Ancak bunun yakın vadede çok zor olduğunu da belirtti.

CEYDA KARAN

https://www.birgun.net/haber/biden-in-dis-politikasi-332546

  • BÖLGEDEKİ ANA ÖNCELİĞİNİ İRAN OLUŞTURDUKÇA, İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINA OBAMA İLE KERRY İKİLİSİ KADAR ÇOK İLGİ VE ZAMAN AYIRAMAYACAKTIR

Biden ne yapabilir? Batı Şeria'daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduklarını yeniden ifade edebilir. Ancak Kudüs'teki elçiliği Tel Aviv'e geri taşımayacaktır. İbrahim anlaşması adını kullanmasa da İsrail ile Arap ülkeleri arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını destekleyecek ancak bunun karşılığında ABD'den teşvik edici ödüller vermeye pek taraftar olmayacaktır. İsrail'i yerleşimler konusunda daha sert eleştirebilir. Filistinlileri ise teröristlere yapılan tazminatlar konusunda sıkıştırabilir.

Bu sırada Hady Amr benzer bir görevle konunun odağına geri döndü. ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail-Filistin müzakereleri sorumlu bakan yardımcılığı görevine, Obama döneminde Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanında İsrail-Filistin müzakerelerinde görevli olan Hady Amr'ın getirilmesi akla iki sebebi getiriyor. Obama'nın başarısız olan barış süreci yenilenecek ve yine hiçbir  sonuca ulaşılmayacak ya da yepyeni bir barış planı hazırlanmayacağı için göstermelik adımlar, söylemlerde bulunulacak. Daha önce başarısız olan adımların tekrarlanması ise hem İsrail'e hem de Filistinlilere zarar verecek.

Orta Doğu önceki yönetimler gibi Biden yönetimindeki ABD'nin de önceliğini oluşturmuyor. Ancak sorunlar Biden'ı da Orta Doğu'nun içlerine kadar çekebilir. Bölgedeki ana önceliğini İran oluşturdukça, İsrail-Filistin çatışmasına Obama ile Kerry ikilisi kadar çok ilgi ve zaman ayıramayacaktır. Her ne olursa olsun, Biden'in tepsisinde İran tehdidi dururken, İsrail ile ABD arasındaki ilişkileri kötüleştirmekten kaçınacak, Körfez ülkeleriyle de gerilimi arttırmamaya çalışacaktır.

KAREL VALANSİ

https://t24.com.tr/yazarlar/dogan-akin/t-24-yillik-hayal-kirikligi-mutlak-bir-kesinlik-midir,29785

  • "İSRAİL'İN DÜZELME İÇİN OLMAZSA OLMAZI HAMAS'IN TÜRKİYE FAALİYETLERİNİN DURDURULMASI VEYA TAMAMEN ÜLKEYİ TERK ETMESİDİR”

Uzun bir aradan sonra İsrail'e ait bir uçağın İstanbul'a inmesi gözleri tekrar Ankara-Tel Aviv ilişkilerine çevirdi.

Peki, ikili ilişkilerde yeni bir döneme girilir mi? Yakın zamanda bir normalleşme olur mu?

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Türkiye'nin eski İsrail Büyükelçisi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Çelikkol'a göre Ankara'nın Tel Aviv ilişkileri gelişme gösterecek.

Çelikkol, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde çok büyük bir değişikliğin yaşanmadığını söyledi.

Hem İsrail hem de Türkiye'nin ilişkileri sürdürmeden yana olduklarını kaydeden Çelikkol, "Pandemi olmasaydı büyük ihtimalle ekonomik ilişkiler daha da gelişmiş olacaktı. İki ülkede ilişkilerin devamını istiyor. Çünkü ilişkileri iki tarafın da lehine" dedi.

"İki ülke arasında siyasi sorunlar devam ediyor. İlişkilerin düzelmesi için her şeyden önce İsrail'deki seçim sürecinin bitmesi gerekiyor" diyen Çelikkol, devamında şunları kaydetti:

"Ertelenmezse mart ayında İsrail'de seçim var. Seçimden sonra belirli ölçüler içerisinde iki taraf da durumunu gözden geçirecektir. İki tarafın istihbarat örgütleri vasıtasıyla temaslar devam ediyor. Büyükelçilik seviyesinde değil ama diplomatik ilişkiler de var. Dolayısıyla seçim süreci bittikten sonra Türkiye Batı ile genel olan ilişkileri içerisinde İsrail ilişkileri de gelişme gösterecektir diye tahmin ediyorum."

İki ülke arasındaki ilişkilerin tekrar düzelmesi konusunda birtakım duyumlar olduğunu kaydeden Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, 10 yıl aradan sonra İsrail'e ait bir uçağın Türkiye'ye gelmesini önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bölge barışı için çok önemli olan ilişkilerin bir an önce hayata geçmesi temennisinde bulunan Molinas, devamında şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in düzelme için olmazsa olmazı Hamas'ın Türkiye faaliyetlerinin durdurulması veya tamamen ülkeyi terk etmesidir. İkincisi zor görülüyor ama birincisinin de gerçekleşmesi için İsrail'in mutlaka koşulları olacaktır. Bunlar karşılanırsa ve her iki lider de pragmatizmlerine geri dönerlerse bu iş olur."

ABDULHAKİM GÜNAYDIN

https://www.indyturk.com/node/312601/haber/10-y%C4%B1l-sonra-ilk-kez-i%CC%87stanbula-bir-i%CC%87srail-firmas%C4%B1na-ait-u%C3%A7ak-indi%E2%80%A6-%C3%A7elikkol

 

Takılan tweetler

  • Ali Önen@alionen16

Ülkenin sözde en aydın kesimi her fırsatta güncel gelişmeleri Nazi Almanya'sıyla karşılaştırıyorlar. Halbuki cehaletleri bir tarafa bu kıyas en başta o dönem soykırım dahil acılar yaşayan Musevilere hakaret. Türk Musevi cemaatinden de özür dilemeli bu sözde aydın arkadaşlar.

https://twitter.com/alionen16/status/1356980123958996993

  • Chris Silver@chrisilver1

Ladino basılmış Osmanlı Anayasası (1876).

https://twitter.com/chrisilver1/status/1357348762113351680

  • bir vakitler Edirne...@birvakitler1

Edirne'nin ebedî sakinleri...

Yıl, 1922...

https://twitter.com/birvakitler1/status/1356723310546067459

  • Önder kaya istanbul gezgini@onderkayaistan1

Tekirdağ Yahudi maşatlığında lale desenli bir  mezartaşı

#tekirdag #yahudi #jews #hibrew

 

https://twitter.com/onderkayaistan1/status/1357251893270114305

  • Karel Valansi@karelvalansi

İsrail’in eski savunma bakanı Moşe Dayan’ın eski eşi, ülkenin ilk konfeksiyon markasının (Maskit) kurucusu Ruth Dayan vefat etti. Süha Arafat ve kızı cenazesine çelenk yolladı: “seni çok özleyeceğiz”

Orta Doğu’da her şey siyah-beyaz değil

https://twitter.com/karelvalansi/status/1358486245907775490

  • Izzet Akyol@izakyol

İlginç tarihi anekdot:

1500'lü yıllarda İstanbul'da aktif hem Yahudi hem de Ermeni matbaaları mevcuttu. Resimde Yahudi âlim Yerucham ben Meshullam'ın 1516'da (yani Yavuz Sultan Selim zamanında) İstanbul'da basılmış Toldos Adam V'Chava adlı dinî eseri var.

Türkiye'de matbaanın tarihi 1500'lerin de öncesine gider. Güneydoğu Avrupa ve Ortadoğu'daki ilk matbaayı İstanbul'da Yahudi cemaatinden David ve Samuel ibn Nachmias kurmuş.Basılan ilk eser Jacob ben Asher'in (1269-1343) Arba'a Turim adlı dinî kitabı imiş (1493)

https://twitter.com/izakyol/status/1357494141509382146

  • önder kaya istanbul gezgini@onderkayaistan1

Edirne. Yahudi mahallesinde İbrani takvimine göre 5672de inşa edilmiş bir ev. Şimdi 5781 yılındayız. Yani bir asırdan daha yaşlı bir ahşap mimari örneği var karşımızda

 

https://twitter.com/onderkayaistan1/status/1358511472842801153

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • O BİR BARIŞ GÜVERCİNİYDİ - DERLEYEN: PELİN AYKIN

https://www.milliyet.com.tr/dunya/o-bir-baris-guverciniydi-6424912

  • İSRAİL BASINI: LİLLİAN’IN YENİ ANKARA MASLAHATGÜZARI OLARAK ATANMASI ERDOĞAN’A OLUMLU MESAJ

https://tr.sputniknews.com/analiz/202102061043747049-israil-basinilillianin-yeni-ankara-maslahatguzari-olarak-atanmasi-erdogana-olumlu-mesaj/

  • BELLA’NIN ÖYKÜSÜ BİR DEVRİN DE ÖYKÜSÜ – ÖZLEM ERTAN

https://www.evrensel.net/haber/425145/bellanin-oykusu-bir-devrin-de-oykusu

  • ALTI GÜN SAVAŞI VE GÜNÜMÜZ İSRAİL FİLİSTİN ÇATIŞMALARINA ETKİSİ - HÜSEYİN ANIL KAYA

https://www.stratejikortak.com/2021/02/alti-gun-savasi-ve-gunumuz-israil-filistin-catismalarina-etkisi.html

  • TÜRKİYELİ YAHUDİLERLE KONUŞMAK (3) - DR. GÖKHAN ÇINKARA

https://www.indyturk.com/node/311491/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/t%C3%BCrkiyeli-yahudilerle-konu%C5%9Fmak-3

  • YAHUDİ MÜZESİ BERLİN RÖPORTAJI - BERABERCE DERNEĞİ

https://www.youtube.com/watch?v=1QWy5wriL3I

  • BERLİN YAHUDİ MÜZESİ - BİZİM HİKAYELERİMİZ #1 SYLVİN RUBİNSTEİN'IN FLAMENKO ELBİSESİ - BERABERCE DERNEĞİ

https://www.youtube.com/watch?v=MORm3AkM5lg

  • GALİÇYA YAHUDİ MÜZESİ RÖPORTAJI - BERABERCE DERNEĞİ

https://www.youtube.com/watch?v=Bf3m3CCEZNI

  • HAYALLERİ UĞRUNA OSMANLI'YA KIBRIS'I ALDIRAN YAHUDİ

https://www.youtube.com/watch?v=jPulRinN_0g

  • HAFIZA DEFTERİ - KAZIM GÜNDOĞAN - CORRY GUTTSTADT - TÜRKİYE, YAHUDİLER VE HOLOKOST

https://www.youtube.com/watch?v=TKG4t2EbL9k

  • ROMANYA: İLK KEZ BİR SOYKIRIM İNKARCISI YARGILANDI

https://www.eurotopics.net/tr/255848/romanya-ilk-kez-bir-soykirim-inkarcisi-yargilandi

  • RUSYA, ŞAM’IN GÜNEYİNDE İSRAİL ASKERLERİNİN KALINTILARINI ARIYOR

https://www.indyturk.com/node/312821/d%C3%BCnya/rusya-%C5%9Fam%E2%80%99%C4%B1n-g%C3%BCneyinde-i%CC%87srail-askerlerinin-kal%C4%B1nt%C4%B1lar%C4%B1n%C4%B1-ar%C4%B1yor

 

Instagram’dan

 

  • #sefaradmutfağı

https://www.instagram.com/explore/tags/sefaradmutfa%C4%9F%C4%B1/

 

  • Bir Makale
  • TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİN AMERİKAN DIŞ POLİTİKASI EKSENLİ DEĞERLENDİRMESİ - Levent ÖZDEMIR ,  Zafer AKBAŞ

1948 yılında İsrail kurulmuş ve ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye

olmuştur. Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehlikesine karşı Batı Blokunda yer

alan Türkiye, Batı eksenli bir dış politika izlemiştir. Türkiye ve ABD ilişkileri

gelişme gösterdiğinde Türkiye-İsrail ilişkileri de ivme kazanmış, ancak ABD ile

ilişkiler gerildiğinde buna paralel olarak Türkiye-İsrail ilişkilerinde de

bozulmalar yaşanmıştır. İnişli çıkışlı bir hal alan Türkiye-İsrail ilişkileri

Amerikan dış politikasından bağımsız düşünülemez. Zira İsrail’in çıkarları ve

güvenliği ABD’nin Ortadoğu politikalarının merkezine oturtulmuştur.

Türkiye’nin Ortadoğu politikalarına baktığımızda ise Araplar arasında çıkan

çatışmalarda; tarafsızlık, Arap-İsrail arasındaki çatışmalarda; denge politikası

izlendiği görülmektedir. Bu politikalar dönemsel olarak değişiklik göstermekle

beraber, Türk dış politikasındaki asıl değişim AK Parti’nin 2002’de iktidara

gelmesi ile gerçekleşmiştir. Bu minvalde Türkiye-İsrail ilişkileri gelişme

göstermiştir. Ancak İsrail’in Filistin’e uyguladığı baskı politikaları ve işgal

girişimleri Türkiye ile olan ilişkileri germiş, hatta kopma noktasına getirmiştir.

Geçmişte olduğu gibi bu durum Türkiye-ABD ilişkilerinin de seyrini

değiştirmiştir. Bu makalenin amacı, Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu politikalarını

analiz ederek İsrail ile olan ilişkilerini ortaya koymak ve Türkiye-İsrail

ilişkilerini Amerikan dış politikası ekseninde değerlendirmektir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1209531

 

Nostalji Köşesi

  • EDİRNE BÜYÜK SİNAGOG - A.TEMİZ

https://edirne.web.tr/edirne-buyuk-sinagogu/

 

1920 yıllarında Edirne Yahudi Cemaati ileri gelenleri.

 

Kırmızı Köşe

  • Bir Türk Yahudisi@TurkiyeYahudisi

Yurtdışına helal veya kosher ürün gönderen bütün firmalar bu tarz gözetimler olur.. bunu yeni duyan sabah gazetesi de antisemitizmin dibinde bir başlık atmış...

https://twitter.com/TurkiyeYahudisi/status/1357374375591305218

  • mahir ünsal eriş@koenagadol

n’oluyomuş yahudiler fazla olunca?

https://twitter.com/koenagadol/status/1357433657808584705

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün