Georgia´dan senatör seçilen Jon Ossoff hakkında 14 ilginç bilgi

Selin KANDİYOTİ Kültür
20 Ocak 2021 Çarşamba

1987 doğumlu Jon Ossoff herkesin imkânsız dediğini başararak Georgia Eyaletinden uzun zamandır ilk kez bir Demokrat’ın seçimleri kazanmasını sağladı. Genç senatör kısa siyasi kariyeri öncesinde belgesel yapımcısı olarak çalışıyordu. Kongre’nin en genç Yahudi üyesi hakkında az bilinen gerçekleri 14 başlık altında mercek altına alıyoruz.

1- Siyasete girişi sıra dışı oldu: Henüz bir ergenken, Georgia temsilcisi olan ve insan hakları savunucusu olarak bilinen John Lewis’a bir hayran mektubu yazdı. Bu sayede Lewis’in yanında stajyerlik hakkı kazanan Ossoff, bir süre siyasiler için metin yazarlığı yaptı. Daha sonra belgesel işine soyunan Ossoff sadece üç yıl önce yeniden siyaset sahnesine döndü. 2017 özel seçimlerine katılan fakat başarılı olamayan Ossoff adını ulusal çapta duyurmayı başardı. Senato için seçim yarışına girmesi bu sayede gerçekleşti.

2- 1973’ten bu yana seçilen en genç senatör: Bu rekoru elinde tutan kişi ise 30 yaşında Delaware’den senatör olan Joe Biden.

3- 100 koltuklu Senato’nun dokuz Yahudi asıllı üyesinin biri: Ossoff’tan başka Senato’da sekiz Yahudi asıllı senatör bulunuyor. 2007 yılında Senato’da 13 Yahudi bulunuyordu.

4- Dinine ve kültürüne bağlı: Ossoff, Georgia Yahudi Cemaatine yönelik yazığı mektubu Atlanta Jewish Times’da yayınlatmış ve orada şu satırlara yer vermişti: “Yahudi kültürü ile büyütülen biri olarak dışlanmış, zulüm görmüş ve kabul görmemiş toplumlar için mücadele etmem gerektiğini anladım.” Ossoff, 2017’de verdiği bir röportajda ise “Yahudilerin paylaştığı tarih dünyaya empati ile yaklaşmamızı gerektiriyor” ifadesini kullanmıştı.

5- Bar-mitzvasını yaptı: Reformist bir sinagogda bar-mitzvasını gerçekleştirdiğini belirten Ossoff, 2017’de bir söyleşide “Yahudilik değerleriyle büyümüş olmam adalet ve barış konusunda bende belli bir duyarlılık ve bağlılık oluşmasını sağladı” dedi.

6- İsrail’i destekliyor: Temmuz ayında kaleme aldığı bir makalede Ossoff, Yahudilerin anavatanı olarak gördüğü İsrail Devletinin güvenliğine tam bağlı olduğunu dile getirdi. Ossoff’un geniş ailesinden birçok üyenin orada yaşadığı biliniyor. Tüm bunların ışığında yeni Senatör, İsrail boykot hareketine karşı olduğunu, ABD’nin İsrail’e askeri yardımını desteklediğini, İsrail-Filistin sorununa karşı iki devletli çözümü önerdiğini ve son olarak İran’ı nükleer bir tehdit olarak gördüğü için diplomatik yönden yaptırım uygulanması gerektiğini açıkça ifade ediyor.

 

7- Onun da bir göç hikâyesi var: Ossoff’un babası Doğu Avrupa’daki pogromlardan kaçmış, annesi ise 23 yaşındayken Avustralya’dan ABD’ye göç etmiş. Annesi, Ossoff bar-mitzva yapmadan önce Yahudiliğe geçiş yapmış bir Hıristiyan. Ossoff, ailesinin hikâyesinden ilhamla her nereden olursa olsun çalışkan insanların toplumda sivrilebileceğine ve ülkeyi kalkındırabileceğine inanıyor; ABD toplumunun açık ve iyimser bir bakış açısına sahip olması gerektiğini savunuyor.

8- Yahudi bir doktorla evli: Eşi Alisha Kramer, bir doğum uzmanı. Zaferin ilan edildiği anlarda gece nöbetinde olduğu için eşini bizzat kutlayamadı.

9- En sevdiği yemek Yahudi usulü çorba: Matza köftesinden yapılan çorbaya, hava 40 derece olsa bile hayır diyemiyor.

10- Şarkı söyleyebiliyor: Georgetown Üniversitesinde okurken koroda capella söylermiş.

11- Y kuşağının seks sembolü: Vogue dergisi Ossoff’un her ne kadar siyasi duruşu nedeniyle sevenleri olduğunu belirtse de aktör Timothee Chalamet’e benzerliği ile genç kızların odağında olduğunu vurguluyor. ‘Alma’ adındaki popüler bir internet sitesinde ‘Senato’da daha fazla seksi Yahudi erkek görmek istiyoruz’ başlıklı bir yazı yer aldı.

12- Güney eyaletinden Senato’ya seçilmiş ilk Yahudi: 1850’de Louisiana’dan Judah Benjamin ve 1975’te Florida’dan Richard Stone haricinde ABD’nin güney eyaletlerinden seçilen ilk Yahudi senatör Ossoff oldu.

13- Siyahiların oylarıyla seçildi: Ossoff, stajyerlik yaptığı ve hayran olduğu Afrikalı Amerikan kökenli Kongre üyesi John Lewis ve Martin Luther King’den etkilenmiş, göçmen bir Yahudi’nin oğlu olarak, başarısını siyahilere borçlu olduğunu dile getiriyor.

14- SNL’de kendisini büyük ihtimalle bir Yahudi canlandıracak: Saturday Night Live şovunda kendisini oynamak için potansiyel olarak görülen aktörlerden Zach Braff, Joseph Gordon Levitt ve Timothee Chalamet’in üçü de Yahudi asıllı oyuncular.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün