WEB´DEN SEÇMELER

• Kızgın güneş altında saatlerce aç ve susuz kalma pahasına, ekmeğini ve suyunu hiç tanımadığı televizyoncularla paylaşan bu iyi kalpli adam, geçenlerde vefat etti. Bazı yayın organları ondan “Türkiye´nin ilk paparazzisi 83 yaşında öldü” diye söz ettiler. Oysa o, paparazzi değil, kendi deyimiyle “Cemiyet hayatı fotoğrafçısı”ydı! Müteveffa Don Jose De Toledo En Salinas´ı, hep iyilik meleği olarak hatırlayacağım. UĞUR DÜNDAR - SÖZCÜ

İzak BARON Diğer
20 Ocak 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı - Alıntılar

  • FAREED ZAKARİA: BENCE İBRAHİM ANLAŞMASI MÜTHİŞ BİR ANLAŞMA. DONALD TRUMP’IN EN ÖNEMLİ, BELKİ DE DIŞ POLİTİKADAKİ TEK BAŞARISI

euronews:Semavi inanışlardan adını alan İbrahim Anlaşması’nı (Abraham Accords) sormak istiyorum. Anlaşmanın, ilgili tarafların çıkarına olup ticari ilişkileri artırabileceği ekonomik bir yanı var mı? Sizce ticaret, daha istikrarlı bir Orta Doğu için itici güç olabilir?

Fareed Zakaria: Bence İbrahim Anlaşması müthiş bir anlaşma. Donald Trump’ın en önemli, belki de dış politikadaki tek başarısı. Ayrıca somut bir anlaşma. Anlaşmanın kökeninde ulusal güvenliğin yattığını söyleyebiliriz. İran’a karşı ortak husumetin, ortak İran korkusunun yansıması. Ama bu ticari açıdan önemsiz anlamına gelimiyor. Bölgede uyumun, içe bağımlılığın oluştuğunu görebilmek olağanüstü bir durum olur.

euronews: Öyleyse, İbrahim Anlaşması’nın üzerine Camp David gibi bir anlaşma daha ekleyebilmek mümkün, yoksa bu çok mu hayalperest bir düşünce?

Fareed Zakaria: Hayır, haklısınız. Biden yönetiminin buradaki kazanımları devam ettireceğini umuyorum. Yapılan açıklamalardan anladığım kadarıyla da bu konuda niyetliler.

euronews: Trump’ın ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması bu yola ne kadar taş koyar?

Fareed Zakaria: Bir engel oluşturacağını sanmıyorum. Buradaki mesele mülk değil, mesele Filistinlilere saygı duyulması, bağımsızlıklarının tanınması, itibarlarının korunması. Doğu Kudüs’ün bir kısmı alıp Kudüs yada Filistinli Kudüs diyebilirsiniz. Diplomatlar bu işler için para alıyor. Bu sorunun farklı çözümleri mümkün.

https://tr.euronews.com/2021/01/15/agenda-middle-east-in-ilk-konugu-fareed-zakaria-15-y-l-sonras-daha-iyi-olacak

  • O GÜNE KADAR YOLLARIMIZIN HİÇ KESİŞMEDİĞİ RENGARENK GÖMLEKLİ, GÜLER YÜZLÜ,BABACAN TAVIRLI BİR KİŞİ BU!KENDİSİNİ TANITIYOR: “BEN CEMİYET FOTOĞRAFÇISI ZOZO TOLEDO…”

Ancak o sabah, Olimpiyat Köyü'ndeki lojmanımızda, tüm dünyayı şoke eden

korkunç bir terör haberiyle uyanıyoruz.

El Fetih'in Kara Eylül fraksiyonuna bağlı 8 Filistinli teröristin, gece İsrailli

sporcuların kaldıkları binayı basarak 2 atleti öldürdüklerini, 7 sporcuyla 2

antrenörü de rehin aldıklarını öğreniyoruz.

Ekip şefimiz Arman Ağabey, “Uğur kamerayı kapın, hemen olay yerine

koşun” diyor.

Yüzümüzü bile yıkayamadan İsrailli sporcuların kamp yaptıkları binalara doğru

koşturuyor ve anti terör timlerinin izniyle, yüksekçe bir yerden çekime

başlıyoruz.

Tele objektifimize İsrail'deki 200'den fazla Filistinli tutuklunun serbest

bırakılmasını isteyen teröristlerin Alman yetkililerle yaptıkları pazarlıkların

görüntüleri yansıyor…

Saatler süren ve sonuçsuz kalacak olan bu kritik pazarlık sürecinde, kameraman

arkadaşımla susuzluktan dudaklarımız çatlayacak hale geliyor, açlıktan başımız

dönüyor. Polisler çekim yaptığımız alandan giriş çıkışlara izin vermedikleri gibi,

güvenlik güçlerinin sayısı da giderek artıyor. Bu nedenle kızgın güneş altında o

binadan gözümüzü ayırmadan görevi sürdürüyoruz.

O sırada bir iyilik meleği yanımızda beliriyor.

O güne kadar yollarımızın hiç kesişmediği rengarenk gömlekli, güler yüzlü,

babacan tavırlı bir kişi bu!

Kendisini tanıtıyor: “Ben cemiyet fotoğrafçısı Zozo Toledo…”

Çantasını açıp, kahvaltıda kendisi için ayırdığı sandviçi ve şişe suyunu bize

veriyor.

“Peki sen ne yiyip içeceksin Zozo” diye soruyoruz.

“Ben sabah erken kalkıp iyi bir kahvaltı yaptım. Hiç yemesem de olur”

diyerek fotoğraf çekmeye koyuluyor…

...

Kızgın güneş altında saatlerce aç ve susuz kalma pahasına, ekmeğini ve

suyunu hiç tanımadığı televizyoncularla paylaşan bu iyi kalpli adam,

geçenlerde vefat etti.

Bazı yayın organları ondan “Türkiye'nin ilk paparazzisi 83 yaşında öldü” diye

söz ettiler.

Oysa o, paparazzi değil, kendi deyimiyle “Cemiyet hayatı fotoğrafçısı”ydı!

Müteveffa Don Jose De Toledo En Salinas'ı, hep iyilik meleği olarak

hatırlayacağım.

Toprağı bol olsun…

Uğur Dündar

https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/ugur-dundar/don-jose-de-toledo-en-salinas-6214402/

  • ÇÜNKÜ YAHUDİYİM HA?..

Shakespeare'nin -bence- en iyi oyunu Venedik Taciri'dir. Tiyatro eleştirmenleri o oyunu bir komedi olarak nitelerler.

Bence tragedyanın hasıdır ve bir sanat dehasının kalemi "Tragedya sanıldığı gibi sadece soylular, krallar, kraliçeler, prensler, prenseslerin yaşam öyküleri üstüne kurulmaz. Sıradan insanların yaşamları da nice tragedyalar barındırır" demektedir.

Venedik Taciri, 16. ve 17. yüzyıldaki güçlü, varsıl ve güya sağlam hukuk kuralları ile yönetilen bir kent devlette, toplum dışına itilmiş, mülk edinmeleri yasaklanmış, Venedikte yaşayan ama Venedikli sayılmayan küçücük Yahudi toplumu'na yönelen bir hukuk cinayetini anlatır. Daha sonra Hitler Almanya'sında hatta bütün batı Avrupa'da çok daha kanlı örneklerini göreceğimiz hukuk cinayetlerinin öncülü gibidir.

Venedik'te yaşayan yahudi tüccar Shylock, borç verdiği Venedikli soyludan parasını geri alabilmek için başvurduğu mahkemede "hukuk cambazlıkları" altında itilip kakılır, hakkı utanmazca gasp edilirken uzunca bir tiratla kendini savunur, Yargıçlar da dahil Venedik hukukunu suçlar.

Cümlelerinin hemen hepsi bir soru cümlesi ile biter:

- Çünkü Yahudiyim ha?..

Aydın Engin

https://t24.com.tr/yazarlar/aydin-engin/cunku-yahudiyim-kurdum-ha,29460

  • TRUMP ABRAHAM ANLAŞMALARI İLE ARAPLARIN İSRAİL’LE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMESİ SÜRECİNİ İRAN’I ETKİSİZ HALE GETİRME STRATEJİSİNE DAYANDIRARAK İŞLERİ BU NOKTAYA GETİRDİ

Trump’ın giderayak attığı adımlar dış ilişkilerde Biden’ı da bağlayacak yeni çentikler atıyor. Özellikle İsrail’i alakadar eden adımlar. Bunlar Biden'ın önündeki eşiği yükseltiyor. En son Trump iki önemli karara imza attı. Biri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'i ABD'nin “Başlıca Güvenlik Ortağı” ilan eden açıklamaydı. Diğeri Katar’a kazık çakmış Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) sorumluluk alanına İsrail’i ekleyen karardı. Biri İsrail’i koruma-kollama yükümlülüğünü farklı bir düzleme taşırken diğeri İsrail’i tanıyan ülkelere ‘İçiniz rahat olsun’ diyor. Arapların hassasiyetine binaen İsrail coğrafi olarak Avrupa Kuvvetler Komutanlığı’nın (EUCOM) kapsama alanındaydı. Arap ülkeleri İsrail’e Filistin sorunu üzerinden bakmayı artık bıraktı. Yegâne düşman İran! Trump Abraham Anlaşmaları ile Arapların İsrail’le ilişkileri normalleştirmesi sürecini İran’ı etkisiz hale getirme stratejisine dayandırarak işleri bu noktaya getirdi. Katar komşularıyla kavgalıyken ve abluka altında İran hava sahası sayesinde nefes alırken belki bu adımlar atılamazdı. Türkiye’nin Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın başını çektiği eksene karşı Müslüman Kardeşleri siyasi alternatif yapmaya çalışırken ortak bellediği Katar zamanı gelince ötekilerin katarına atlıyor. Tercihen ya da mecburen! Aslında Katar ne hasım bildiği komşular ne de dostluk kurduğu Türkiye’nin beklediği şekilde düz bir çizgide yürüdü. Cüssesiyle orantısız heveslerin ülkesi: Kendisi küçük, çelişkileri büyük. 

Fehim Taştekin

https://www.gazeteduvar.com.tr/son-caresiz-makale-1510571

  • İSRAİL, BİDEN YÖNETİMİ İLE TAHRAN ARASINDAKİ MÜZAKERELERİNİN ÖNÜNÜ ALMAK VE BU GÖRÜŞMELERDEN YAPICI BİR SONUÇ ÇIKMASINI ENGELLEMEK YÖNÜNDE ELİNDEN GELENİ YAPACAKTIR

İsrail Yönetimi'nin Batı Şeria ve Kudüs topraklarındaki yasadışı Yahudi yerleşim birimleri inşa ve genişletme faaliyetlerine Biden döneminde Trump dönemindeki kadar destek bulamayacağı da aşikârdır. Bu nedenle Trump'ın son dönemlerinde Netanyahu, inşa faaliyetlerine ciddi bir hız vermişti. Malum, ülke içinde yolsuzluk iddialarıyla da cebelleşen Netanyahu, yerleşim birimleri inşasının iktidarda kalma şansını artırdığını da düşünen bir isim. Ancak İsrail için önemli olan da İran'ın yalıtılması ve nüfuzunun kırılması. İsrail, Biden Yönetimi ile Tahran arasındaki müzakerelerinin önünü almak ve bu görüşmelerden yapıcı bir sonuç çıkmasını engellemek yönünde elinden geleni yapacaktır. Biden'ın hamlelerini açığa düşürmek yönünde özel bir istihbari gayret içinde olması beklenmelidir. Biden'ın temsilcilerinin nükleer anlaşmaya dönmek arzusuyla İran ile görüşmelere gizlice başladıkları yönünde, İsrail'in en çok izlenen TV kanallarından "Keshet 12"de (Kanal 12) yer alan haberleri bu yöndeki gayretlerin bir parçası olarak görebiliriz. İsrail'in Suriye'nin güneyine yönelik daha yayılmacı bir tutum izlemesi de sürpriz olmayacaktır. Mossad şefi Yossi Kohen geçen hafta Washington'da idi. O ve beraberindekilerin bu hafta Biden ekibiyle görüşen ilk uluslararası figürler olması ve İran'a yönelik yaptırımları kaldırmamaları konusunda Beyaz Saray Yönetimi'ni iknaya çalışmaları, onların ne yapmaya çalışacaklarını anlamak istemeleri muhtemeldir.

Akdoğan Özkan

https://t24.com.tr/yazarlar/akdogan-ozkan/biden-doneminin-sifreleri,29503

 

Takılan tweetler

  • Gökhan Çınkara@gcinkara 12 Oca

@BenanKepsutlu'nun röportajlarından birisi (@TurkishIndy) astrolog

@twitburc (Zeynep Turan) ile.

İsrail seçimlere gidiyor, bakalım Zeynep Hanım'ın öngörüsü doğru çıkacak mı?

https://twitter.com/gcinkara/status/1349096131146477569

  • HARİKA ERDEMİR@HarkaE 12 Oca

Portekiz Sinagogu- İzmir .Erol Şaşmaz

İzmir'de bir sinagog

 Kemeraltı'ndaki tarihî sinagoglardan biri olan bina, günümüzde kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır.

https://twitter.com/HarkaE/status/1348989650782875648

  • İris Cİbre@iriscibre

Ocak ayinin 27sinde Holokost'u anma gunu kapsaminda kizimin yaptigi resim...

#NeverAgain

#Birdahaasla

#WeWillNeverForget

#Aslaunutmayacagiz

https://twitter.com/iriscibre/status/1349459589931085825

  • ferdacetin@FerdacetinF

ABD Holokost Müzesi, geçen hafta, 1946'daki Nürnberg duruşmalarında yargılanan 24 Nazinin ses ve video kayıtlarından 700 saat ses kaydını ve 37 film makarasını yayınlamış. Kayıtlar, Nazi rejiminin insanları nefret gruplarına katılmaya nasıl motive ettiğini de anlatıyormuş.

https://twitter.com/FerdacetinF/status/1350270534995619841

  • (((rivokkk)))@Rivokhay

Hasköy #esgher sinagogu before.. after..muhteşem düzlemişler

Millet kıraathanesi oluyormuş bence otopark olarak da iyi olurdu kent dokusu anlamında

https://twitter.com/Rivokhay/status/1348947323771117569

  • HAYDAR ALİ YILDIZ@haydaraliyildiz 12 Oca

@Rivokhay adlı kişiye yanıt olarak

Hassasiyetinizi anlıyorum ancak yapıda titizlikle bir restorasyon devam ediyor. Yapı, nargile kafe döneminde yani sonradan eklenen metruk yapılardan arındırılıyor. Yapının kendisi dimdik ayakta.

Gençlerimizin kitapla buluştuğu güzel bir mekan olacak.

https://twitter.com/haydaraliyildiz/status/1349086128289292288

  • İstanbul Tukenmeden-Mois Gabay@Moisgabay 13 Oca

@Rivokhay @haydaraliyildiz ve @karelvalansi  adlı kullanıcılara yanıt olarak

Sayın @haydaraliyildiz  Başkanım,yapının tarihçesi ile ilgili bir bilgilendirme panosu girişe konulabilirse en azından hemşehrilerimizi de Hasköy semtimizin Musevi mirası hakkında bilgilendirmiş oluruz.Türk Yahudi Toplumu’nun bir ferdi olarak ricamdır.

https://twitter.com/Moisgabay/status/1349100048810913794

  • Gökhan Çınkara@gcinkara 14 Oca

Şalom Gazetesi yazarlarından (Muhavere) Sn. Denis Ojalvo merhum pederleri Harry Ojalvo'nun özel basım hatıratını bana gönderme nezaketinde bulundular. Teşekkür ederim.

Sanırım yakında Denis Ojolvo ile çok ama çok ilginç konularla konuşacağız.

Önce bu kitabı okuyacağım.

https://twitter.com/gcinkara/status/1349718252784656384

  • ivo molinas@basyazar

Türk halkının küçücük İsrail’in hala Türkiye için 2.büyük tehdit oluşturduğuna inanması sadece ideolojik gerekçe ile açıklanabilir.(Türkiye’nin nüfusu İsrail’in 10 katı).Bitsin artık bu ideolojik temelli önyargılar.

https://twitter.com/basyazar/status/1350751197343449088

  • xilouris efe #ÇerezFiyatlarıDüşmeli

bu fotograf savaştan ve yangından hemen sonra.. Vahap solda, üstte Ermeni Apetyan kardeşler.Yazının olduğu yerde Yahudi Sami Gomel İzmir'i yakmayan şehri ve birbirini çok sevip onun kozmopolit yapısını sahiplenen çocuklar.

https://twitter.com/XilourisEfe/status/1350377000972775425

  • Ahbap Sanat@ahbap_sanat

Kanunun Alayı / Procession of the law

Solomon Alexander Hart (1806-1881)

1845 Tuval üzerine yağlıboya 94 x 1067 mm

Telif Hakkı: Kamu

Londra Yahudi Müzesi

Ortamın İtalya, Livorno'daki sinagog olduğu düşünülüyor. Yahudi Müzesi, "Bu güzel yağlı boya tablo, yılda bir kez sinagoglarda gerçekleşen Simchat Torah adlı özel bir Yahudi kutlamasını gösteriyor."

Ayrıca Tevrat'tan okurken veya dua ederken giyilen beyaz dua şalına (tallit) ve mum kullanımına dikkat çekerek, "Yahudilikte ışık çok önemlidir ve kutlamak, hatırlamak ve kutsal bir mekan yaratmak için kullanılır."

https://twitter.com/ahbap_sanat/status/1349636625786134529?s=27

  • Tel Aviv@TelAviv

Our kind of #Monday blues...Güneş gözlüklü gülümseyen yüz ifadesi

#MondayMotivation

https://twitter.com/TelAviv/status/1346034690088722438

  • Servet Akman@servetakman_

Turkiye'de antisemitizmin yaygin olmasinda Yahudi nefreti kadar, Israil'in ustun basarisina duyulan kiskanclik da etkili bir neden.

En okumuslardan biri asi konusunda bilimsel arastirmalarin sonuclari yerine, Israil`i temel olcu aliyor.

Fatih Altayli, 9 Ocak 2021

 

https://twitter.com/servetakman_/status/1348369956057067522?s=27

  • Melike Karaosmanoğlu@DritaEsadi2

Bugün Sarayevo'da Bosna'nın Yahudi edebiyatçılarından Isak Samokovlija'nın büstünün açılışı yapılmış, belediye başkanının da katılımıyla. Türkiye'de de Nihal Atsız'ın adı parka verilir işte. Böyle.

https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1351192500011200518

 

Netten okumalar – Linkler

  • Diyarbakır’da Yahudilere ait son izler de siliniyor

https://www.kulturservisi.com/p/diyarbakirda-yahudilere-ait-son-izler-de-siliniyor/

  • Dünya devi Danone’un Osmanlı’da başlayan öyküsü – Kerim Ülker

https://www.dunya.com/kose-yazisi/dunya-devi-danoneun-osmanlida-baslayan-oykusu/607180

  • Hem kara koyun, hem günah keçisi, hem de şamaroğlanı – MuratTürker

https://bianet.org/biamag/sanat/237608-hem-kara-koyun-hem-gunah-kecisi-hem-de-samaroglani

  • Mesele "İsrail" Değil; Mesele Ne?? – Remzi Çetin

https://www.youtube.com/watch?v=v1QqUmpXYXA

  • 6-7 Eylül 1955 Olayları ve Rize'lilerin Örnek Davranışı

https://www.rizetakip.com.tr/haber-6-7-eylul-1955-olaylari-ve-rize-lilerin-ornek-davranisi-7142.html

  • Aaron Nommaz & Prof. Dr. Bülent Arı: "Endülüs'ten Osmanlı'ya Paraya Yön Veren Yahudi Bankerler"

https://www.youtube.com/watch?v=rfwR04j89mg

  • Ankete göre Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yarısına yakını antisemit fikirlere sahip

https://www.indyturk.com/node/301861/d%C3%BCnya/ankete-g%C3%B6re-birle%C5%9Fik-krall%C4%B1ktaki-yeti%C5%9Fkinlerin-yar%C4%B1s%C4%B1na-yak%C4%B1n%C4%B1-antisemit-fikirlere

  • YILDIZLAR BARIŞACAK MI? – Karel Valansi, Can Kasapoğlu, Elif Uluğ

https://www.youtube.com/watch?v=8iW6mf66UBk

  • ‘Karma evliliklerin asimilasyonu artırmadığını söylüyoruz’ – Ferda Balancar

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/25196/karma-evliliklerin-asimilasyonu-artirmadigini-soyluyoruz

  • Neden Kimse İsrail’in Nükleer Silahlarından Bahsetmiyor?

https://m5dergi.com/one-cikan/neden-kimse-israilin-nukleer-silahlarindan-bahsetmiyor/

Instagram’dan

  • Edirneyahudiyemekleri

https://www.instagram.com/edirneyahudiyemekleri/

  • Mavlaç. Edirne'de bir başkaydı tadı.

https://www.instagram.com/p/CKG4uyXAVjj/

Bir Makale

  • Yahudilikte Sözlü Geleneğin Bir Parçası Olarak Agada’nın Bir Değerlendirmesi - İSMAİL BAŞARAN

http://sosbilder.igdir.edu.tr/Makaleler/1855743725_16_Basaran-(373-388).pdf

Nostalji Köşesi

  • Şabat Gazetesi – 1947’den bir ilan (Ladino)

Kırmızı Köşe

  • Kılıçdaroğlu'nun muhafazakarlarla teması sürüyor… "Necip Fazıl, Parti Meclisi üyesiydi" diyen CHP lideri: Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir

https://www.indyturk.com/node/301576/siyaset/k%C4%B1l%C4%B1%C3%A7daro%C4%9Flunun-muhafazakarlarla-temas%C4%B1-s%C3%BCr%C3%BCyor%E2%80%A6-necip-faz%C4%B1l-parti-meclisi

  • vivet kanetti uluç@vivetchka

Memduh Şevket Esendal gibi dev bir edebiyatçı 4 yıl CHP Genel Sekreterliği yaptı diye övünsene CHP. hiç de duymadık övündüğünü.

Necip Fazıl'ı sahiplenmek de ne demek? kulakları çınlasın, geçenlerde "CHP'nin moralini bozmayın" diyen arkadaşın...

https://twitter.com/vivetchka/status/1351112735665377281

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün