İran uranyumu zenginleştirmede oranı yüzde 20´ye çıkartıyor

İran cumartesi günü yaptığı açıklamada, yeraltı nükleer tesisindeki uranyumu "mümkün olan en kısa sürede" yüzde 20´ye kadar zenginleştirmeyi planladığını belirtti.

Dünya
4 Ocak 2021 Pazartesi

BM Nükleer İzleme Örgütü cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na yüzde 20'ye varan saflığa kadar zenginleştirilmiş uranyum üretmeyi planladığını bildirdi. Bu oran, 2015 Viyana anlaşmasında belirlenen düzeyin çok ötesinde.

İran Sivil Atom Enerjisi Kurumu’nun başkanı Ali Ekber Salihi, İran’ın bir sonraki adımı atmaya hazır olduğunu tanımlamak için askeri bir benzetme sundu. Salihi İran devlet televizyonuna, "Askerler gibiyiz ve parmaklarımız tetikleyicilerin üzerinde. Komutan emreder ve biz ateş ederiz. Bunun için hazırız ve mümkün olan en kısa sürede yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üreteceğiz" ifadelerini kullandı.

İran’ın bu düşüncesi, Amerika'yı 2018'de Tahran'ın nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak geri çeken Başkan Donald Trump'ın yönetiminin son günlerinde ve bir yıl önce üst düzey bir İranlıyı öldüren ABD insansız hava aracı saldırısının yıldönümü öncesinde geldi. İran generali Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde Amerikalı yetkililer İran'ın olası misillemesi konusunda endişeleniyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün