2021 için aşı umudu

Dünya
30 Aralık 2020 Çarşamba

Avrupa Birliği da dahil olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde COVID-19 aşıları yapılmaya başladı. Genel olarak tüm ülkelerde aşılar önce yaşlı bakım merkezlerinde kalanlara ve sağlık personeline uygulanıyor.

Almanya, Belçika, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde Pfizer-BioNTech aşısı ilk olarak bakım evlerinde uygulanmaya başladı. İtalya ise aşının ilk dozlarını sağlık çalışanlarına uyguladı.

Latin Amerika’da da aşılama, sağlık sektörü ile başladı.

İsrail

Pazar akşamı iki haftalık bir karantina sürecine giren İsrail’de de aşılama hızla devam ediyor. İlk aşıyı Başbakan Netanyahu’nun olmasının ardından, Pfizer-BioNTech aşısı öncelikli gruplara yapılamaya başlandı. Sağlık Bakanı Edelstein, ilk haftada 280 binden fazla İsraillinin aşılandığını belirtti.

Toplam aşı olanların sayısının 500 bine yaklaştığı İsrail, nüfusuna oranla (yüzde 5,7), en fazla aşılanmanın gerçekleştiği ülkelerin başında geliyor. Halkın aşılanma oranında İsrail’i, Bahreyn takip ediyor (yüzde 3,64).

ABD ve Rusya

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de aşılamanın başladığı 14 Aralık tarihinden itibaren iki milyondan fazla kişinin aşının ilk dozunu yaptırdığını açıkladı. ABD'de hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna'nın aşıları onaylı.

Rusya da kendi geliştirdiği Sputnik V aşısının uygulanmasını, 5 Aralık'ta başkent Moskova'daki 70 klinikte başlattı.

Türkiye

Çinli Sinovac firması ile yapılan sözleşmeye göre şubat sonuna kadar 50 milyon dozun teslim alınacağı CoronoVac aşısının 3 milyon dozunun 28 Aralık itibarıyla Türkiye'ye ulaşması bekleniyordu.

Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pekin gümrüğünde görülen COVID-19 vakası sebebiyle gümrük hareketliliğine geçici olarak ara verildiğini, bu nedenle aşıların gelişinin bir iki gün ertelendiğini duyurdu. Daha sonraki açıklamalarda ilk parti aşının, 30 Aralık’ta Türkiye’ye varacağı belirtildi.

Türkiye'de ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye ile yapılan aşı anlaşmasının kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti. Uğur Şahin, yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma çok mutlu ediyor bizi. Türkiye doğduğumuz ülke, anavatanımız. Kalbimizin olduğu yer. Türkiye'deki insanlara yardım edebilecek olmak bizim için büyük mutluluk" dedi.

Şahin sözleşmenin detaylarına ilişkin, ilk etapta 550 bin dozun gönderileceğini belirterek, "Yıl sonu bu dozlar Türkiye'ye gidecek. İlk olarak lojistik konusuna hazırlanmamız lazım. Aşının nasıl yan etkisi olacak, mesela alerji, bu olduğunda nasıl davranılacak. Sağlık personelinin buna hazır olmasını, aşının güvenli bir şekilde verilmesini istiyoruz. Belki birkaç gün gecikme olabilir. 30 milyon aşıyı 2021 sonuna kadar göndermeyi düşünüyoruz. Mart sonuna kadar 4,5 milyon aşı dozu planladık. Aşılar dünyanın her yerine lazım. Adil bir şekilde dozları yetiştirmek istiyoruz" dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün