İsrail´de erken seçim kararı

İsrail´de bütçe konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle meclisin feshedilmesinin ardından erken seçim kararı alındı.

Dünya
24 Aralık 2020 Perşembe

İsrail Meclis Başkanı Yariv Levin, yaptığı açıklamada yıllık bütçe konusunda yaşanan görüş ayrılığının ardından mecliste feshedilmesiyle erken seçime gitme yönünde karar alındığını bildirdi. Bu, ülkede son iki yıl içerisinde düzenlenecek dördüncü meclis seçimi olarak öne çıkıyor. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, seçimin 23 Mart 2021 tarihinde yapılması bekleniyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, çarşamba günü parlamentoda yaptığı açıklamada rakibi Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ı yaşanan siyasi krizden sorumlu tutmuştu. Netanyahu, konuşmasında "Bana göre şu anda, bu gereksiz seçimleri engellemenin bir yolunu bulmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu ile Gantz, 2 Mart'ta yapılan seçimin ardından ülkede yaklaşık 1,5 yıldır devam eden hükümet krizine çözüm bulmak için koalisyon hükümeti kurma kararı vermişti.

Birbirine rakip iki siyasetçinin kurduğu koalisyon hükümeti mayısta göreve başlamıştı. Koalisyon anlaşmasına göre, ilk 1,5 yıl başbakanlık koltuğuna Netanyahu, sonraki 1,5 yıl da Gantz’ın oturması kararlaştırılmıştı.

Ancak Netanyahu ile Gantz’ın kurduğu koalisyon hükümeti, yıllık bütçenin geçirilmesi konusunda fikir ayrılığına düştü. Netanyahu, sadece 2020’nin yıllık bütçesinin İsrail meclisi Kneset’ten geçirilmesini isterken, Gantz 2021'in de oylamaya dahil edilmesini istemişti. İki lider arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle, ağustosta yapılan oturumdan da sonuç çıkmamış ve 2020 yıllık bütçesinin oylaması eylül ayına ertelenmişti. Erken seçim kararı, 23 Aralık'a kadar 2020’nin yıllık bütçesinin parlamentodan geçmemesiyle birlikte zorunlu olarak alınmış oldu.

 Kaynak: Sputniknews

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün