Hahambaşı Rav Haleva, uluslararası inanç girişiminde Türkiye´yi temsil etti

Hahambaşı Rav İsak Haleva, AFI Abrahamic Faiths Initiative/İbrahimi İnançlar Girişiminin toplantısına katıldı.

Toplum
16 Aralık 2020 Çarşamba

AFI Abrahamic Faiths Initiative/İbrahimi İnançlar Girişiminin düzenlediği yılın son toplantısı aralık ayının başında gerçekleşti. 5 ve 7 Aralık tarihlerinde, pandemi nedeniyle çevrimiçi gerçekleşen ‘Aralık Diyalog Buluşmaları’, onlarca önemli ismi bir araya getirdi.

Dünya çapında dinler, inançlar ve kültürler arası diyalog konusuyla ilgilenen, hemen her seviyeden ve her inançtan dini liderlerin, toplum yöneticilerinin ve kamuoyu yönlendiricilerin oluşturduğu 42 kişilik katılım ortamında Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva da görüş ve önerilerini paylaştı.

Her iki günkü oturumlara katılan Hahambaşı Rav Haleva katılımcılara şu görüş ve önerilerini iletti:                                                                                                            * Dinler, inançlar ve yöresel kültürlerde bulunan ortak noktaların saptanarak bu ortak noktalardan hareketle karşılıklı anlayış ve saygının güçlendirilmesine ilişkin deyim, deyiş ve sloganlar üretilmesi ve yaygınlaştırılması.                                   

* Geleceğin toplum yöneticileri olacak genç nesillerin yetiştirilmesinde karşılıklı anlayış ve saygı ilkelerinin yerleştirilmesine ilişkin olarak eğitim - öğretim müfredatlarında bu alanlarda hazırlayıcı ve geliştirici unsurların zaman yitirilmeden eklenmesi ve izlenmesi.                                                                       

* Bu ve benzer toplantılarda ulaşılan ortak kararların geniş toplum katmanlarına aktarılarak bu katmanların varlığı bilinen önyargılarının giderilmesine ilişkin etkin çalışmalar yapılması, izlenmesi ve zaman içinde mümkün olduğu kadar ölçümlenmesi.  

Irak’tan Endonezya’ya, Arjantin’den ABD’ye, dünyanın dört bir yanından katılımcının yer aldığı etkinliğin ana misyonu inançlar arası barış ve karşılıklı saygıyı teşvik etmek. Çok İnançlı Komşular Ağı (Multi-Faith Neighbors Network) tarafından düzenlenen AFI toplantısı, çeşitli dinlerin kan dökülmesini önleme ve barışı örnek alma çabalarını destekleyen bir miras belge üzerine inşa edildi. Bunlar arasında, Müslüman Çoğunluk Ülkelerinde Azınlıkların Haklarına İlişkin 2016 Marakeş Bildirgesi ve Washington Bildirgesi ve onun halefi, 2019 yılında dünya dini liderleri tarafından imzalanan Yeni Fazilet Birliği Şartı bulunmaktadır.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün