Pandemi önlemlerini Nazilere benzeten protestoculara tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Merkel yönetimi tarafından ülke çapında alınan yeni korona virüsü tedbirlerinin bazı çevreler tarafından Nazi Almanyası´na benzetilmesine sert tepki gösterdi.

Dünya
25 Kasım 2020 Çarşamba

Maas, Hannover şehrinde yapılan ‘maske karşıtı’ eyleme katılan protestocuları eleştirerek, “COVID-19 kurallarını Holokost katliamına benzetmek o günleri hafife almak, korona virüsüyle mücadelede emek harcayanları da alaya almak anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz cumartesi günü Hannover'da pandemi kısıtlamalarına karşı yapılan bir protesto eyleminde, genç bir kadının sahneye sahnede yaptığı konuşmada, “kendimi tıpkı Nazilere karşı direnen ve 1943’te idam edilen Alman öğrenci Sophie Scholl gibi” hissettiğini söylemesi tepkilere neden oldu. Konuşmanın görüntüleri sosyal medyada 1 milyon kişi tarafından izlenirken, özellikle yetkililer bu sözleri kınadı.

Eleştirenlerin başında Dışişleri Bakanı Maas geldi. Maas, “Virüs önlemlerini protesto edenlerle, Nazi Almanya’sına direnenler arasında hiçbir ilişkilendirme yapılamaz. Bu yaklaşım sadece Holokost'u küçümseyerek unutulabileceğini gösterir” dedi.

Geçen hafta bir başka olayda, Karlusha kentinde yaşayan 11 yaşındaki bir kız, maske karşıtı gösterilerde kendisini Anne Frank'a benzetmişti. Küçük kız, doğum günü vesilesiyle arkadaşlarını çağırdığını fakat komşuların duymamasını sağlamak için sessizce kutlamak zorunda kaldığını anlattı. Yetkililer söz konusu yorumları, ‘uygunsuz’ olarak nitelendirdi.

Korona virüsünün yayılmasını durdurmak için getirilen hükümet önlemleri, Almanya'da büyük protestoları tetikledi. Sivil hakların ihlal edildiğini iddia eden aşırı sol, komplo teorisyenleri ve aşırı sağcı gruplar, bu konuda hükümet karşıtı olarak bir araya geldi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün