Beklenmeyeni beklemek

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
11 Kasım 2020 Çarşamba

Öyle bir seçim oldu ki, mavi dalga yerini başsavcının seçim sonuçları netleşmeden seçimlerde bir gariplik olup olmadığını netleştirin talimatı ile daha renkli bir hal aldı. Senato’da çoğunluğu elinde tutan taraf henüz Biden-Harris ikilisinin eyaletlerde resmi olarak onaylanmadığını ve Trump’ın hukuki olarak iddialarını sorgulama hakkı olduğunu söylemesi tansiyonun daha da artacağının göstergesi. Günlerdir delege sayıları ekranlarda aynı. Veri akışında bir duraksama var. Oylar hâlâ sayılıyor. Maç buradan döner mi? Seçim tekrara gider mi? Oylar yeniden sayılır mı?

Trump kaybederse COVID’e kaybeder demiştik. Nitekim öyle oldu gibi. COVID nedeni ile artan posta oylarına karşılık seçim günü sandıklar aynı oranda cevap veremeyince sahada kazanılan üstünlük sandıkta verilmiş gibi duruyor. 160 milyon civarı kayıtlı seçmenden 146 milyon civarı oy kullanmış durumda kabaca. Bunun 110 milyonu ise posta oyları deniyor. Neredeyse bir önceki seçimin iki katı kadar. Kabaca posta oylarının iddia edildiği gibi yüzde 60 ve üzeri hatta yüzde 80’i Demokratlara gittiyse bu 66 milyon ila 88 milyon oy demek. 88 milyon matematiksel olarak mümkün olmadığına göre toplam aldığı oy 76 milyon ise Biden sandıklarda 10 milyon civarı oy almış demek. Bu durumda matematikte yine bir sıkıntı var. 330 milyonluk ülkede başkanın temsiliyet oranı kabaca nüfusa göre 1/4, kayıtlı seçmen sayısına göre 1/3, toplam oy sayısına göre 1/2. Hangi başkanın hangi ekonomi politikalarını izleyeceğinden çok gündem bu seçim sistemi olmalı. Ki kısa vadede öyle olacak gibi duruyor. Sonuçta Trump’a seçimi kazandıran da kaybettiren de aynı seçim sistemi.

Bu seçimin kazananı ve kaybedeni kim oldu yıllarca tartışılır ama net olan bir şey var ki ABD kovboy posta arabalarının akıbeti hala bir muamma olarak tarihe geçecek. E-postanın fiziki postaya karşı yaptığı devrimi bu seçimde fiziki posta dijital dünyanın yeni normaline nanik yaparak gerçekleştirdi. Ekonomiye dönersek, beklendiği gibi dolar değer kaybını yaptı Biden ile. Altın haliyle yükseldi. COVID aşısı haberleri ile borsa ekonomik toparlanmayı baz aldı. Ancak başta ABD olmak üzere dünya ekonomisinin sorunları aynı şekilde devam ediyor. Beklenmeyen bir şey var mı demokratların politikalarında bekleyip göreceğiz. Tarih tekerrürden mi ibaret onu da.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün