Hitler’in kayıp denizaltısı Sakarya’da balık ağlarının altında

II. Dünya Savaşı´nda Sovyetler Birliği´ne karşı Karadeniz´de üstünlük sağlamak için Hitler tarafından gönderilen altı denizaltılık filodaki U20 denizaltılarından biri, Sakarya´nın Karasu açıklarında görüntülendi. 20 metre derinlikteki batığın ´hayalet ağlar´ olarak da adlandırılan balıkçı ağlarıyla kaplandığı belirlendi.

Dünya
21 Ekim 2020 Çarşamba

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, su altında yaptığı çekimlerle tanınan, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan tarafından Sakarya Karasu açıklarında çekilen batık U20 denizaltısının görüntülerini paylaştı.

Denizaltının daha önce iki bölümlük belgeselini yapan Tahsin Ceylan, batık hakkında bilgi verdi: "II. Dünya Savaşı'nda Hitler komutasındaki Alman orduları, Sovyetler Birliği'ne karşı Karadeniz'de üstünlük sağlamak için bir filo kurmaya karar verir. Denizaltıları Karadeniz'e ulaştırmak ise tam bir mühendislik çalışması. Parçalara ayrılan denizaltılar, Elbe Nehrinden güneye getirilir. Sonra özel tasarlanmış TIR'larla Tuna'ya ulaştırılır ve Köstence'de birleştirilip denize indirilir. Bu denizaltı, Sovyetler'in birçok gemisini batırdı. Ancak savaşta Sovyetler Köstence'yi alınca birini batırdı, diğer ikisi de kendilerini batırdı. Kalan üç denizaltı ise Almanya'nın yenilgisi sonucu personeli tarafından batırıldı. Bunlardan biri de Sakarya Karasu açıklarında 20 metre derinlikte" dedi.

Birpınar paylaşımında, “U20, Hitler'in kayıp denizaltılarından biri. Sakarya Karasu açıklarında, II. Dünya Savaşı'nın tanığı. Bu tarihi korumalı ve dalış turizmine kazandırmalıyız. Ancak şimdi hayalet ağlara teslim" dedi.

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün