Trump, Sudan’ı terör listesinden çıkarmaya hazırlanıyor

1990’lardan beri terör olayları ile iç içe olan Sudan, Washington’ın baskısı altındatdı.

Dünya
21 Ekim 2020 Çarşamba

Kuzeydoğu Afrika ülkesi, 335 milyon dolarlık tazminatı ödediği takdirde ABD’nin terör listesinden çıkarılacak. Sudan’ın ayrıca son İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Müslüman çoğunluktaki üçüncü ülke olacağı tahmin ediliyor.

 

ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü, Sudan’ı Dışişleri Bakanlığı’nın devlet destekli terör listesinden çıkaracağını duyurdu. Trump konuyla ilgili paylaştığı tweet’te, “Harika haber! Büyük ilerleme kaydeden yeni Sudan hükümeti, ABD terör kurbanlarına ve ailelerine 335 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ödeme yapıldıktan sonra Sudan’ı devlet destekli terör listesinden çıkaracağım. Nihayet Amerikan halkı için adalet, Sudan için büyük bir adım” dedi.

 Trump, Sudan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararından bahsetmedi, ancak ABD, Sudan’ın başkenti Hartum’u bir süredir bu adımı atması konusunda zorluyor. Washigton’ın Sudan’ terör listesinden çıkarmak için İsrail ile resmi ilişkiler kurmasını şart koştuğu tahmin ediliyor. 

New York Times’ın iki ABD’li yetkiliye dayanarak aktardığı habere göre, İsrail ve Sudan birkaç gün içinde ilişkilerini normalleştirebilir.   

Sudan’ın ayrıca kara listeden çıkabilmek için, 1998’de Kenya ve Tanzanya’daki ABD büyükelçiliklerine yaptığı bombalı saldırılar ve Usame Bin Ladin’in El Kaide ile birlikte düzenlediği saldırılar dolayısıyla tazminat ödemesi gerekiyor.  

Sudan’ın devlet destekli terörizm listesine girmesi 1990’lara kadar uzanıyor. Sudan’ın o zamanlar Bin Ladin’i ve diğer aranan teröristleri ülkesinde ağırladığına, ayrıca İran’ın Gazze Şeridi’ndeki Filistinli teröristlere silah tedarik etmesi için yardım ettiğine inanılıyordu.

Trump’ın attığı tweet’ten dakikalar sonra, Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok minnettarlığını şu sözlerle ifade etti: “Başkan Trump, çok teşekkür ederim. Sudan’ın, çok pahalıya mal olan devlet destekli terör listesinden çıkarılmak üzere Kongre’ye resmi bildirinizi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün