Cumhuriyetçi Yahudiler: "Biden, ‘Goebbels’ benzetmesi için Trump’tan özür dilemeli"

ABD’deki başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden, Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyasında açıkça yalan iddiaları tekrarlayarak ´Nazi Almanyasının Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in uyguladığına benzer yöntemlere başvurduğunu´ söyleyince tepkilere neden oldu.

Dünya
30 Eylül 2020 Çarşamba

Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu (RJC), bir açıklama yayınlayarak Demokrat Başkan Adayı Joe Biden’dan, ABD Başkanı ile Nazi propagandasının başındaki Goebbels’i karşılaştırdığı için özür dilemesini istedi. 

Biden bir konuşmasında, “Trump’ı Joseph Goebbels’e benzetiyorum. Aynı yalanı yeterince uzun süre söylersen, tekrar edersen, yine tekrarlarsan ve tekrar tekrar edersen, bu yalan herkesin kanıksadığı bir bilgi haline geliyor” demişti.

RJC Başkanı Matt Brooks konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Münazaranın kurallarına göre, eğer tek argümanın rakibini Nazi olarak adlandırmaksa, aslında söyleyecek hiçbir şeyin yok demektir. Joe Biden bu tavrıyla münazarayı politik bir tartışma seviyesinden, isim takma ve soykırımı referans olarak kullanma seviyesi çekmiştir” dedi. Açıklamasının devamında, “Politik söylemlerde soykırımla ilgili yorumlara ve adayları Nazilere benzetmeye yer olmamalıdır. Bu saldırgan olmanın yanı sıra soykırımı, kurbanların acılarını ve tarihin bu karanlık bölümünden almamız gereken tüm dersleri küçümseyen bir durumdur. Joe Biden bu bilgiye hakim olacak kadar uzun süredir politik hayatın içindedir. Goebbels’in ve Nazilerin yarattığı korkunçluğu, onları Trump ile karşılaştırarak eksiltmek tam bir rezalettir” diyen Brooks sözlerine, “Joe Biden’dan sözlerini geri almasını ve korkunç yorumu için hemen özür dilemesini talep ediyoruz” diye devam etti. 

Canlı yayınlanan görüşmede Biden, Trump’tan bolca kişisel saldırı ve yalanlar beklediğini bildirmişti. Zor bir görüşmenin kendilerini beklediğine inandığını belirten eski Başkan Yardımcısı, Cumartesi günü MSNBC’ye verdiği demeçte, “Bu çok zor olacak. Tahminimce tamamen saldırıya odaklanacaktır. Saldırılar kişisel olacaktır. Bu onun yapmayı bildiği tek şey,” demişti. 

3 Kasım’daki seçim öncesi iki adayın üç kez yüz yüze ve halka açık görüşmeleri planlanıyor. Bu görüşmelerin ilki Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde gerçekleşti.

Biden’ın destekçilerinin bir kısmı, pot kırması ve laf tuzaklarına düşmesiyle bilinen Demokrat liderin, televizyon karşısında kendisi de pot kırması ve laf tuzaklarına düşmesiyle tanınsa da nispeten çok daha agresif olan Trump karşısında bocalayacağından korkuyorlardı. 

Halk önünde gerçekleşen tartışmanın nasıl geçeceği ile ilgili Biden, “Gerçekleri konuşarak münazara yapmayı bilmiyor. O, bu kadar akıllı değil. Dış politikayla ilgili pek bir bilgisi olmadığı gibi iç politikayla ilgili de pek bilgisi yok. Detaylara hakim değil. Bu yüzden genel anlamda bana kişisel olarak saldıracak ve yalanlar söyleyecektir. Ne var ki Amerikan halkı artık onun bu durumunu biliyor” diye tahminde bulunmuştu.

**

Fransa, bıçaklama olayından sonra, Yahudi vatandaşlarını korumaya yemin etti 

Fransa İçişleri Bakanı, 7000 polis ve askerin sinagogları koruyacağını söylerken daha fazla İslamcı terör saldırısı konusunda uyardı. 

Fransız Bakan, Paris’teki bıçaklama olayının sorumlusunun İslamcı teröristler olduğu ortaya çıktıktan sonra, Fransız Yahudi Cemaatini aşırıcılardan koruyacağına söz verdi. Avrupa’daki en geniş Yahudi cemaati Fransa’da bulunmakta.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin pazar günü Yom Kipur başlamadan önce bir sinagogu ziyaret ederek 7000’den fazla polis ve askerin Yahudi törenlerini koruduğunu söyledi. Darmanin muhabirlere yaptığı açıklamada, “Buraya Fransa’nın Yahudi cemaati üyelerine devletin koruması konusunda güvence vermek için geldim. Çünkü biliyoruz ki özellikle Yahudiler İslamcı saldırıların hedefi oluyor ve açıkça onları korumalıyız” dedi. 

Darmanin yetkililerin geçen cuma günü Charlie Hebdo dergisinin eski ofisinin önünde meydana gelen çifte bıçaklama olayını ele alış şeklini savunarak, istihbarat servislerinin son üç yıl içinde 32 potansiyel terör saldırısını önlediğini belirtti.

2017 yılının ocak ayında Charlie Hebdo gazetesine ve bir kaşer süpermarkete düzenlenen İslamcı terör saldırıları sonucunda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Cuma günkü bıçaklama olayı da bu saldırıların davasının sürdüğü sırada meydana geldi. Cuma günkü saldırının şüpheli saldırganı polise, Hz. Muhammed karikatürlerini yakın zamanda yeniden yayınladığı için Charlie Hebdo’yu hedeflediğini belirtti. İki kişinin yaralandığı saldırıda birkaç şüpheli gözaltına alındı. 

Cuma günkü bıçaklamadan sonra tutuklanan bir şüpheli daha sonra serbest bırakıldı. Kişinin avukatı saldırganı durdurmaya çalıştığını ve suçlanmak yerine kahraman olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün