Suudi Arabistan İsrail ile normalleşme için mi hazırlanıyor?

Yedioth Aharonot gazetesi Arap ve İslam Dünyası’nın amiral gemisinin, İsrail ile hemen bir resmi anlaşmaya imza atmayacağını ancak önce Yahudi alemi ile halkını daha da yakınlaştıracağını yazdı.

Dünya
25 Eylül 2020 Cuma

Maddi ve manevi olarak Ortadoğu’nun en etkili  ülkesi Suudi Arabistan’ın İsrail ile bir barış anlaşması imzalaması kuşkusuz tüm dengeleri değiştirecektir. İslam inancının en büyük kalesi daha şimdiden resmi olmasa da İsrail ile çok yakın ilişkiler içinde. 

Ancak Suudi Arabistan  Krallığı önce halkını Yahudi milleti ile yakınlaştırmak istiyor. 

Bunu sağlamak için camilerde, ülkenin en büyük İmamları  eskiden tabu sayılan, Yahudiler hakkında olumlu vaazlar verirken, orta öğretimin ders kitaplarından Yahudiler ve İsrail hakkında olumsuz ifadeler çıkartılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ın en büyük imamlarından Abdül Rahman El Sudais, Mekke’nin Büyük Camisinde verdiği vaazda, Müslümanların Yahudilere saygı duyması gerektiğini ve ülkesinin İsrail ile normalleşme anlaşması yapmasını istemişti. 

Eskiden ülkede tabu sayılan bu hareketler Krallığın, İsrail ile kapsamlı bir barışa imza atmadan evvel halkını bu konuda aydınlatmak istediğini ortaya koyuyor. 

Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde BAE-Bahreyn-İsrail normalleşmesi konusunda yaptığı resmi bir açıklamada, İsrail ile yakın ilişkilerine rağmen, BAE ve Bahreyn’in şimdilik peşinden gitmeyeceğini, öncelikle Filistin-İsrail sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etmişti. 

Yapılan bir kamuoyu yoklamasında Suudi Arabistan’da halkın sadece yüzde dokuzunun İsrail-BAE-Bahreyn anlaşmasını desteklediği ortaya çıktı. Ayrıca ülkede halkın Filistinlilere sempati duyduğu, Batı Şeria ve Gazze’deki siyasi  durumdan İsrail’i suçladığı yeni bir haber değil. 

Dolayısı ile Suudi Arabistan İsrail ile bir barış anlaşmasını hemen yarın imzalamayacak ancak önce halkının, Yahudiler, İsrail hatta tüm Müslüman olmayan toplumlara karşı  olan perspektifini değiştirmek için çalışacak.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün