Nazilerin toplama kamplarıyla yüzleşmesi

Tufan ERBARIŞTIRAN Perspektif
23 Eylül 2020 Çarşamba

II. Dünya Savaşı tam anlamıyla bir soykırım üzerine kurulmuştur. Almanya ve civarında kollarına sarı yıldız takılan Yahudilere yönelik baskılar günlük bir olay olmuştu. Ardından Yahudilerin tamamı gettolarda yaşamaya mahkûm edildi. Bundan sonrası ise tam anlamıyla bir felaketti…  

Avrupa’nın birçok kentinde kurulan toplama kamplarında, Yahudiler insanlık dışı işkencelerden geçirildi, milyonlarcası ölü ya da diri bir şekilde fırınlarda yakıldılar. Aklı başında, vicdan sahibi olan hiç kimsenin kabul edemeyeceği bir soykırım faciası yaşandı… Bugün bile toplama kamplarındaki yaşananlar ibretle okunmakta ya da belgesellerde izlenilmektedir.

Netflix’de yeni yayınlanan ‘Nazi Toplama Kampları’ belgeseli kalp rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gereken görüntülere sahip. Ancak bu belgeselin bir ayrıcalığı var. Nisan 1945’te Almanya ve yakın çevresine giren Müttefik askerleri (Amerikalılar…) çektikleri görüntüleri yıllar sonra yayınladı. Bu görüntülerde fırınlarda yanmış insan cesetleri, işkencelerden geçirilmiş ve neredeyse ölme sınırına yaklaşan insanlar var. 

Amerikalı General Patton ve diğer üst rütbeli subayların talimatlarıyla çekilen bu görüntülerde bazı Nazilerin toplama kamplarına getirildiğini görüyoruz. Aralarında Nazi subaylarının da olduğu bazıları fırınların bulunduğu bölüme girmek istemiyor. Ancak zorla fırınlara sokuluyorlar ve yaptıkları facianın boyutları kendilerine gösteriliyor. Bunlar sözcüklerle anlatılacak gibi değil. Kamplara yakın bölgede oturan Nazi sevdalısı belediye başkanları hatta buralarda oturanlar da getiriliyor. Sonuçta hepsi bu soykırıma tanıklık ettiriliyor. Daha fazlasını yazmak gereksiz artık. Belgeseli izlediğinizde tüm bunlara tanık olacaksınız.  

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün