Yeni belgesel Nazilerin ‘pişman’ olmadığını gösteriyor

Yeni bir belgesele göre eski Naziler pişman olmadıkları gibi, SS Ordusuna hizmet vermiş olmaktan gurur duyuyorlar.

Dünya
16 Eylül 2020 Çarşamba

Yeni gösterime girecek belgeselin İngiliz yönetmeni Luke Holland, yıllarca II. Dünya Savaşı gazileriyle dostluklar kurduktan sonra onları filme çekerek röportaj vermeye ikna etmiş. Filmin yapımcıları ise bu filmin, Alman halkının soykırımdan habersiz olduğu iddiasını çürüttüğünü belirtiyor. 

Belgeselde eski SS üyeleriyle yapılan röportajlar ışığında, Alman halkının II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler’in Yahudilere yaptıklarından bihaber oldukları iddiası ciddi şekilde zan altında kalıyor.

Yönetmen Holland’ım, aralarında eski SS üyelerinin de bulunduğu üç yüzden fazla Alman ve Avusturyalı yaşlı ile konuşarak çektiği ‘Son Hesap’ adlı film, ilk kez Venedik Film Festivalinde gösterildi. Haziran ayında hayatını kaybeden Holland’ın, gösterimi sonrası eleştirmenlerin uzun süre alkışlayarak beğenilerini gösterdikleri filmi çekebilmek için, on yıldan fazla bir süre eski Nazilerle dostluk kurarak bildiklerini anlatmaya ikna etmek için çabaladığı belirtiliyor. 

The Hollywood Reporter, filmi ‘fevkalade’ olarak nitelendirirken, filmin ‘ölüm kamplarındaki korkunç gerçekleri birebir yaşayan ve orada bulunan insanlardan dinleyebilmek için belki de son bir şans’ tanıdığını belirtti. 

Filmin yapımcılarından Sam Pope da Holland’ın bir araya getirdiği takdire şayan ifadelerin, yıllar yılı çaba göstererek kurduğu güven sayesinde alınabildiğini dile getirdi. Konuşanların bir kısmı vicdan azabı çektiklerini söylerken, bir kısmının ise ‘her bir askerine yüzde yüz güvenebilecekleri’ SS Ordusuna hizmet etmekten gurur duyduklarını ve pişman olmadıklarını söylemeleri dikkat çekti. Bir kısım soykırımı inkâr etmelerine rağmen toplu katliamlardan haberdar olduklarını itiraf ettiler. Konuşanlardan biri, “Hitler’i suçlamayın. Aslında fikirleri doğruydu. Ama Yahudilerin öldürülmeleri değil ülkeden uzaklaştırılmaları gerekiyordu,” diye konuştu. 

Filmdeki belki de en tüyler ürpertici sahnelerden biri ise günümüz Almanya’sından geldi. Sahnede, eski bir Nazi askeri pişmanlığından bahsedince, onun bu sözleri yüzünden Alman olmaktan utandıklarını söyleyen yeni nesil genç neo-Naziler kendisini azarlıyor. 

Almanca konuşarak büyüyen ve anne tarafından ailesinin tamamını Holokost’ta kaybeden Holland, filmin başında yaptığı konuşmasında, görüştüğü ve pek çoğu doksanlı yaşlarında olan kişilerden kimseyi suçlamadığını söyleyerek, “Caniler öyle doğmuyor, öyle yetiştiriliyorlar” dedi.

Filmin ortak yapımcılarından Riete Oord, dünyanın çoğunun neler olduğunu bildiğini fakat bunu görmezden geldiğini söyledi ve “Bu süreçte, ‘Eğer yanımdaki doksan dokuz kişi Yahudileri öldürmenin kabul edilebilir olduğunu söylerlerse, ben de bu şekilde düşünürdüm ,’ diyen insanlarla tanıştık. Bu durumlarda anormal, normalleşiyor,” yorumunu yaptı.

Belgesel Venedik’te, 1995 yılında Srebrenitsa’da Sırpların katlettiği sekiz binden fazla Müslüman’ın hikâyesini anlatan güçlü bir dram ile aynı gün gösterime girdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün