“Birliktelik ruhu ile zorlukların üstesinden gelmeyi başaracağız”

İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, Konsolosluk Şefi Ehud Moshe Eitam, Roş Aşana Bayramı için Türk Yahudi Toplumu mensuplarına yönelik mesajını Şalom aracılığıyla iletti.

Toplum
16 Eylül 2020 Çarşamba

Sevgili Türk Yahudi Toplumu Mensupları,

5780 yılına baktığımda, senenin ilk yarısını hatırlamakta zorluk çektiğimi fark ettim. Senenin bu bölümü son derece uzaklarda kalmış gözüküyor. Neredeyse tamamı salgın ile geçmiş olan senenin ikinci yarısı ise bireyler, aileler, topluluk, toplum, halk, uluslar, bölgeler ve insanlığın tümü olarak bizleri önemli bir sınamaya tabi tuttu. Bu sınama dönemi henüz sona ermiş değil. Virüsün önümüzdeki sene de bize meydan okumaya devam edeceği gözüküyor. Bu durum, Yamim Noraim günlerinin ayrılmaz bir parçası olan kendimizi sorgulamamıza da özel bir anlam ve derinlik katıyor.

Türk Yahudi Toplumu da bu salgından yoğun bir şekilde etkilendi. Fakat bu süreçte Türk Yahudi Toplumu liderlerinin ve kurumlarının, Yahudiliğin en kıymetli değerlerini sergileyerek, bu tehlike ile mücadele ve Türk Yahudi Toplumunun tüm üyelerinin ihtiyaçlarının giderilmesi konusundaki azimlerini büyük bir takdir ve gururla izledim.  Dünyanın çeşitli yerlerindeki kardeşlerimiz de böyle zor bir kadere maruz kaldılar. Yaşadıkları ülkelerde hayat kaybı, ekonomik sıkıntılar ve korona virüsü ile bağlantılı antisemit ifadelerin hedefi oldular. Dünyanın uzak bölgelerindeki Yahudi cemaatlerinin birbirleriyle yardımlaşmaları Yahudi dayanışmasının gerçek bir örneğini teşkil etmektedir.

İlk dalgayı başarılı bir şekilde atlatan İsrail ise, şu an, yaklaşmakta olan bayramlarda bizleri çekirdek ailelerimiz ile başbaşa bırakacak olan ve evde kalmamızı gerektirecek, birçok ülkenin de maruz kaldığı kuvvetli bir ikinci dalga ile mücadele etmektedir. Ancak bu halkımızın sağlığı için gerekli ve koruyucu bir adım olup, bu durumdan güçlü bir şekilde çıkıp, bir taraftan bölgemizde barış ve işbirliğini ilerletip diğer yandan da korona virüsü ile mücadelede önde gelen ülkelerden biri olmaya devam edeceğiz. Fakat İsrail’in içerisindeki sorunlarla mücadele etmek, Diasporanın iyiliği için çalışmamızı engellememektedir. Sukot Bayramı’ndan önce, bu gibi durumlarda psikolojik dayanıklılığı arttırmak üzerine İsrailli uzmanlar ilgili kuruluşlarla online bir seminer düzenleyecek. Ayrıca İstanbul’da bu zor zamanda göreve yeni başlayan Konsolos Sharon Bey’e de hoş geldin demek ve başarılar dilemek istiyorum. 

Eminim ki, birliktelik ruhu ile önümüzdeki çeşitli zorlukların üstesinden gelmeyi başaracağız ve “bisata deshmaya” Tanrı’nın yardımıyla bu sınanma döneminden de başarıyla çıkacağız.

Hepinize tüm kalbimle Şana Tova u Metuka dileklerimle.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün