İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoku limitin 10 katına ulaştı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (IAEA) son raporuna göre İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoku 2.105 kilograma ulaştı. Orijinal limit 202 kilogram uranyum olarak belirlenmişti.

Dünya
9 Eylül 2020 Çarşamba

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren nükleer kurumun cuma günü yaptığı açıklamaya göre İran’ın zenginleştirilmiş uranyumu, Batı dünyasıyla 2015 yılında gerçekleştirdiği anlaşmada belirlenen sınırı on katı aştı. 

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, belli bir bileşik formdaki zenginleştirilmiş uranyum için 300 kilogramlık sınır belirlenmişti - bu da 202 kilogramlık uranyuma eşittir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ise İran’ın uranyum stokunun 2.105 kilogramı geçtiğini söyledi. Kurum ayrıca, İran’ın 2000’lerin başında nükleer aktivite yürüttüğünden şüphelenildiği sahalara da giriş sağlandığını belirterek açıklama yaptı: “İran bu sahalara girmemize ve örnekler almamıza izin verdi. Örnekler, kurumumuz laboratuvarları tarafından incelenecek.”

AFP’nin raporuna göre, ikinci bir sahada da ‘Eylül ayının sonunda İran’la anlaşılan bir tarihte’ denetim gerçekleşecek. İran da IAEA’nın iki sahaya da girişine izin vereceğini söyleyerek IAEA Genel Müdürü Rafael Grossi’nin de Tahran’a ziyarete geleceğini açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün