84 yaşında, doğduğu ülkenin pasaportunu geri aldı

Viyana doğumlu, 84 yaşındaki İsrailli Ben Zion Lapid, Avusturya vatandaşlığını yeniden kazanırken, yeni kanundan yararlanan ilk Yahudi oldu.

Dünya
8 Eylül 2020 Salı

Avusturya’da meclisten geçen yeni bir kanun ülkenin Nazi geçmişi ile yüzleşmesini fiiliyata geçiriyor. Kanun, savaş yıllarında ülkeden kaçmak zorunda olan Yahudilere veya bugünkü nesillerine Avusturya vatandaşlığını garanti ediyor. Kanun ayrıca Avusturya vatandaşlığına geçen bu kişilere çifte vatandaşlık hakkı da tanıyor ve mevcut vatandaşlık haklarından vazgeçmelerini talep etmiyor.

84’lük Ben Zion Lapid kanunun yürürlüğe girmesinden günler sonra Avusturya’nın İsrail Elçiliğinde yapılan bir törenle 4 Eylül’de yeniden Avusturya vatandaşlığı aldı.

Lapid Avusturya gazetesi Der Standart’a yaptığı açıklamada, Avusturya vatandaşlığına başvurmasını torunlarının istediğini belirtti. Lapid 76 yıl sonra doğduğu ülkenin pasaportunu alması dolayısı ile duygularını şöyle açıkladı: “Benim için bir döngü tamamlandı gibi… Ben istemedim bunları, çocuktum ülkemi terk ettim. Elbette şu anda anavatanım İsrail, ancak bu pasaportu almak ülkene geri dönmek gibi. Almanca konuşuyorum ve her zaman Avusturya’da olanları yakından takip derim.”

Lapid 1946’da Avusturya’yı annesi ile terk etmiş. Anne - oğul, Slovakya ve İtalya’da bir süre kaldıktan sonra İngiliz mandası altındaki kutsal topraklara göç etmek isterken, İngiliz donanması tarafından durdurulan gemi yolcuları ile bir süre Kıbrıs’taki mülteci kamplarına gönderilmiş. Burada 9 ay geçiren Lapid, Yahudi Ajansının bir operasyonu ile yüzlerce mülteci ile kamptan kaçırılıp ve bugünkü İsrail’e getirilmiş. Anne - oğul daha sonra İsrail’de bir araya gelmiş.

Ben Zion niye Lapid ismini adına eklediğini de şöyle açıklıyor: “Lapid, meşale demek, özgürlüğü sembolize ediyor.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün