Holokost kurtulanlarının Zuckerberg’den isteği

Holokost kurtulanları Mark Zuckerberg’in Holokost inkârcılarını Facebook’tan atmasını istiyor.

Dünya
2 Eylül 2020 Çarşamba

İnsan hakları örgütleri ve Facebook arasında platformdaki nefret söylemlerini kaldırması konusunda yıllardır süregelen sohbetler başka bir boyuta ulaşıyor. Diyaloglar yeniden alevlenirken Holokost kurtulanları Mark Zuckerberg’den basit görünen bir adım daha atmasını istiyorlar; Holokost inkârcılarını Facebook’tan atmak. 

Birkaç hafta önce Facebook’ta insan hakları konusuna odaklanan bağımsız bir araştırma ortaya üzücü bir resim çıkardı. Raporda, “Maalesef, bize göre Facebook’un insan haklarına yaklaşımı hâlâ çok fazla tepkili ve bölük pörçük. İnsan hakları için çalışanların çoğu, konuşma özgürlüğünden feragat etmeden eşitliği geliştirme ve ayrımcılıkla savaşma konularında daha çok şey yapması için yıllar boyunca Facebook’u ikna etmeye çalıştıktan sonra cesaretleri kırılmış, hayal kırıklığına uğramış ve sinirlenmiş” deniyor. 

2018 yılında Holokost kurtulanları Mark Zuckerberg’e açık bir mektup yazarak, Holokost’u inkâr etmenin insanlığın başına gelen en büyük kötülüğü yaşamış ve hayatta kalmış olanları ne kadar derinden yaraladığını anlatmışlardı. ‘Claims Conference’ Facebook sayfasında yayınlanan video sonucunda, Facebook’ta bir toplantı düzenlenmiş, fakat verilen sözler lafta kalmıştı. Hiçbir önlem alınmazken Holokost inkârcıları rahatsız edilmeden nefret dolu yazılarını yaydıkları platformların keyfini çıkartmaya devam ediyorlar. 

Kasım 2019’da Facebook, nefret söylemlerinin yüzde 80’inin insanlar yerine yapay zekâ kullanan yeni bir uygulama tarafından tespit edilmeye başlandığını, böylece platformundan eskiye oranla çok daha fazla ‘nefret söylemi’ kaldırıldığını ilan etti. Basın ilanında 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bu yöntemin önceki döneme göre yüzde 59 artış ile 7 milyondan fazla nefret söylemini yayından kaldırmaya yardımcı olduğu hakkında övünülüyordu. 

Kaldırılan 7 milyon nefret söylemi sayısı yüksek bir rakam olarak görünüyor; ta ki bunun Facebook’un aylık 2,5 milyar kullanıcısının günlük 30 milyon iletisinin sadece küçük bir kısmı olduğu düşünülünceye kadar... Her şeye rağmen, güncellenen algoritma ve yapay zekâya sahip yeni geliştirilmiş uygulama, platformdaki nefret söylemlerinin sadece küçük bir bölümünü kaldırabiliyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün