Barış Savaştan İyidir

Ortadoğu’da barış rüzgarları esiyor. İsrail ile BAE’nin yaptığı anlaşmanın iyimser havası bölgedeki etkisini sürdürürken, İsrail – Hamas ateşkesi de çatışmaları durdurdu.

Dünya
2 Eylül 2020 Çarşamba

Pazartesi günü Tel Aviv – Abu Dabi seferini yapan El Al uçağı, salı günü de Abu Dabi – Tel Aviv seferini yaptı. Uçuşlara sırasıyla 971 ve 972 sefer sayıları verildi. Sayılar, BAE ve İsrail’in uluslararası telefon kodlarından alındı. 

 

“Ortadoğu için cesur bir adım”

İsrail ile Birleşik Arap Emirliklerinin vardığı normalleşme anlaşmasının ardından, tarafların heyetleri bir araya geldi ve atılan adımın Ortadoğu için cesur bir adım olduğu vurgulandı.

İsrailli ve ABD’li heyetin, tarihi bir uçuşla Tel Aviv’den Abu Dabi’ye gitmesi ile gerçekleşen üçlü görüşme, dünyaya önemli mesajların verildiği bir görüşme oldu.

BAE, İsrail ve ABD heyetleri arasında gerçekleşen görüşmeye BAE Ulusal Güvenlik Müsteşarı Tahnun bin Zayid El Nahyan, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner katıldı.

Görüşmenin ardından üç heyetinin ortak imzasıyla yapılan açıklamada varılan anlaşmanın daha istikrarlı, kalkınan, entegre Ortadoğu için atılan ‘cesur bir adım’ olduğu belirtildi.

Anlaşmanın bölgesel problemlere çözüm için geleneksel yöntemlerin dışında bir alternatif sunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Anlaşma somut ve pratik sonuçları olacak pragmatik adımlara odaklanıyor; gelecekteki çatışmaları önleyecek ve mevcut çatışmaları da bitirmeye hizmet edecek yeni köprüler vaatlerini beraberinde taşıyor” ifadeleri yer aldı.

Kamuoyuna yapılan açıklamada, iki ülke heyetlerinin dış politika ve diplomasinin yanı sıra sağlık, finans, uzay programı, sivil havacılık, turizm ve kültür alanlarında da ikili işbirliklerini değerlendirecekleri belirtildi.

BAE, İsrail boykotunu yasakladı

Birleşik Arap Emirlikleri, 29 Ağustos’ta, uzun zamandır yürürlükte olan, İsrail’e uygulanan boykot kararının kaldırıldığını duyurdu. İsrail’i boykot yasası, 1972’de, Emirliğin kuruluşundan kısa bir süre sonra uygulamaya koyulmuştu.

Netanyahu 2018’de gizlice BAE’yi ziyaret etmiş

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 2018’de gizlice Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ettiğini iddia etti. Ziyaret sırasında Netanyahu’nun Veliaht Prens Al Nahyan ile bir araya geldiği, Mossad Başkanı Yossi Cohen’in de görüşmede hazır bulunduğu belirtildi. 

Tarihi uçuş Suudi hava sahasından geçerek gerçekleşti

İsrailli ve ABD´li yetkililerden oluşan heyeti taşıyan İsrail El Al Havayollarına ait LY971 sefer sayılı, ilk ticari yolcu uçağı, pazartesi sabahı Tel Aviv’den kalkarak Abu Dabi’ye gitti. Uçuşun pilotu Kaptan Tal Becker, havalanmadan önce yolcularına şöyle seslendi: “Şalom… El Al’ın Tel Aviv’den Abu Dabi’ye 971 sefer sayılı uçuşuna hoş geldiniz. Tel Aviv’den Abu Dabi’ye gerçekleşecek başlangıç nezdindeki bu tarihi uçuşta sizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Bu uçuş, İsrail Devleti tarihindeki iki önemli olaya tanıklık edecek. İlk kez İsrail’e kayıtlı bir uçak, Suudi Arabistan’ın üzerinden uçacak. Ve ilk kez, İsrail’den BAE’ye direkt, aktarmasız bir uçuş gerçekleşecek.”

Havacılık uzmanları, Suudi hava sahasının kullanımının çok önemli olduğunu, uçuşun yaklaşık bir buçuk saat daha kısa sürmesini sağladığını belirttiler.

Suudi Arabistan hava sahasını kullanan ve ‘barış’ logosu ile süslenen uçak, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Jared Kushner, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat gibi önemli isimleri taşıyordu.

Abu Dabi’de sabah duası

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, ziyaretinin ikinci gününde, BAE’de yaşayan Yahudilerle, sabah duasında bir araya geldi.

Otelde gerçekleşen duaya, Dubai’de yaşayan, ancak İsrail heyetinin tarihi ziyareti için başkente gelen Yahudiler katıldı.

Duada, iki farklı cemaatin bir arada olması da dikkat çekti. Nadiren bir araya gelen, Dubai’nin Habad üyeleri ve Modern Ortodoks cemaatinin üyeleri, birlik ve beraberliğin sembolü olarak duaya birlikte katıldı.

Salı günleri sabah dualarında Tevrat okunmamasına rağmen, yerel Yahudiler yanlarında Tora parşömenlerini getirdiler. Duanın ardından, Ben-Shabbat parşömenlerden bir pasaj okudu.

BAE Veliaht Prensi Zayed, 2019 yılını ‘Hoşgörü Yılı’ ilan etmiş ve Abu Dabi’de içinde sinagogun da yer alacağı bir merkezin kurulacağını duyurmuştu. Abraham Aile Evi, adı verilen merkezin 2022’de açılması bekleniyor.

BAE’de ne kadar Yahudi’nin yaşadığı tam olarak bilinmemekle birlikte sayısını birkaç yüzle 1500 arasında olduğu tahmin ediliyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün