Altın fiyatları neden yükseliyor?

2020 yılının başından bu yana, altın fiyatları ons başına yaklaşık 500 dolarlık bir artış gerçekleştirdi. 2019 yılının mart ayından itibaren altın fiyatlarında 1250 dolar seviyelerinden 2000 doların üzerine bir yükselişi izliyoruz. Bu yazıda altın fiyatlarının neden yükseldiğini anlatacağım.

Kadirhan ÖZTÜRK Ekonomi
2 Eylül 2020 Çarşamba

FED’in faiz artırım politikasının sonuna geldiğinin görülmesi 

2019 yılının başında FED’in faiz artırımlarının sonuna gelindiği finansal piyasalar tarafından tamamen anlaşıldı. FED’in artık daha fazla faiz artırmayacağı gerçeği, altının baş düşmanı olan faizin artık daha fazla güçlenemeyeceği düşüncesiyle altına olan talebi artırdı. ABD Başkanı Trump’un faizlerin indirilmesi yönündeki demeçleri de, altının bu anlamda önünü açmış oldu. Esasen 2017 yılının ağustos ayında altında uzun süren düşüş trendi kırılmıştı. Bu trendin kırılmasından yaklaşık bir yıllık dinlenme sürecinin ardından FED’in yukarı yönlü faiz politikasının sonlanması ile dinlenme süreci yerini yükseliş trendine bıraktı.

Dünya jeopolitiğindeki artan gerginlik

Son dönemde ABD’nin dünyadaki süper güç etkinliğinde görülen azalma, Çin’in gerçekleştirdiği gelişmeler ve diğer orta büyüklükteki ülkelerin bu iki güç arasında denge siyaseti kullanarak daha fazla söz sahibi olma çabaları dünyadaki jeopolitik riskleri artırdı. Milenyumun başında ülkeler arası gerçek bir savaş ihtimali ABD hegemonyası nedeniyle asla ihtimal dahilinde görülmezken, artık çok kutuplu dünyaya geçiş sürecinde ülkeler zaman zaman kafa kafaya gelebiliyorlar. Bu da genel olarak dünyadaki jeopolitik risklerde bir artış meydana getirdi. Jeopolitik risklere karşı yukarı yönlü duyarlılığı yüksek olan güvenli liman altının bu süreçte geçmiş dönemlere göre jeopolitik risklerden daha fazla yararlandığını net bir şekilde görebiliriz. 

 Kurtarma paketleri ve basılan paralar

FED 2008 krizinden sonra ekonomik istikrarı sağlayabilmek için 4 trilyon dolar para bastı ve faizleri indirdi. Bu süreçte ons altın 1900 dolar seviyelerine kadar yükselmişti. Daha sonra gelen faiz artırımları ile doların cazibesinin artmasıyla altın fiyatları adeta çakıldı. Korona virüsü salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte hem Avrupa Birliği (ECB) hem de ABD (FED) kurtarma paketleri açıkladı. Beklentiler ikisinin toplamının yine 4 trilyon dolar civarında ekonomiye destek sağlayacağı. Bunların yanında Çin, Japonya, İngiltere gibi önemli ekonomilerin de kurtarma paketlerini devreye sokabileceğini hatırlatalım. Kurtarma paketi dediğimiz şey, aslında merkez bankalarının para basarak ekonomide ihtiyaç duyulan noktalara para enjekte etmesi olduğundan, basılacak birkaç trilyon dolardan bahsediyoruz. Elbette buna gelişmekte olan ülkelerin de ekleneceğini hesap etmemiz lazım. Sonuç olarak kurtarma paketleri tabiri caizse deniz suyu seviyesini yükseltecek. “A rising tide lifts all boats” denilen, Türkçesi yükselen dalga tüm gemileri kaldırır benzeri bir anlama gelen finansal aforizma şu an altın ve borsa başta olmak üzere varlık fiyatlarına etki ediyor. Basılan paralar ve oluşturulan kurtarma paketleri tüm varlık fiyatlarını artırıyor ancak bunların başında altın geliyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün