İsrail ile Hamas arasında ateşkes

İsrail ile Gazze’yi yöneten Hamas arasında yaklaşık üç haftadır süren sınır çatışmalarında Katar’ın arabuluculuğu ile ateşkes sağlandığını açıklandı.

Dünya
1 Eylül 2020 Salı

Ateşkes anlaşması Hamas tarafından, “İsrail ile Gazze'deki gerginliği sona erdirmek için anlaşma sağlandı” ifadeleri ile duyuruldu. Hamas açıklamada, “Katar Temsilcisi Muhammed el-Amadi'nin arabuluculuğu ile gerçekleştirilen görüşmelerde İsrail ile Gazze'deki gerginliği sona erdirmek için anlaşma sağlandı. Anlaşma ile İsrail’e yönelik saldırılara son verilecek” dedi.

Gazze’de COVID-19 salgını nedeni ile sağlık sisteminin çökmemesi ve insani yardım malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Hamas, bu nedenle ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. İsrail’e yönelik saldırıların sona ermesi ile Kerem Şalom ve Erez Geçişlerinin yeniden açılacağı belirtildi.

Mısır'ın arabulucu delegasyonuna katılan Katar temsilcisi el-Amadi, Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle de görüştü. El-Amadı, açıklamasında "Özellikle virüsün yayılması sonucu Gazze halkının yaşadığı zorluklar göz önüne alındığında Hamas'ın ateşkes sağlanmasında gösterdiği liderliği takdir ettiklerini" belirtti.

AFP'ye konuşan bir Hamas yetkilisi, "İsrail'e yanan balonlar gönderilmesi ve diğer saldırıların hepsinin durdurulacağını" dile getirdi. Yetkili, "Yakıt tedariki devam edecek ve Salı gününden itibaren de elektrik dağıtımına yeniden başlanacak" dedi. İsrail Savunma Bakanlığı'nın Filistin topraklarındaki sivil işlerden sorumlu birimi COGAT'tan yapılan açıklamada da "Durumun sakinleşmesi için yürütülen çabalar sonucunda, salı gününden itibaren Kerem Şalom Geçişinden akaryakıt ürünlerinin girişi dahil rutin faaliyetlere devam edileceği" belirtildi. İsrail, bölgeye yakıt girişini 12 Ağustos'tan itibaren günde dört saate kesmiş, Gazze’de elektrik sıkıntısı baş göstermişti. 

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün