İngiltere’de Müslüman vakfın tüm yönetim kadrosu, Hamas’ı öven yönetici yüzünden istifa etti

Geçtiğimiz ay antisemit söylemler sebebiyle kınanarak istifa eden başkanın yerine göreve getirilen Uluslararası İslami Yardım Vakfı (Islamic Relief Worldwide- UİYV) yöneticilerinden Almoutaz Tayara’nın, daha önce terör örgütü Hamas’ın liderlerinden, “Müslüman kardeşliğinin kutsal çağrısına cevap veren müthiş adamlar,” olarak söz etmiş olduğu ortaya çıktı

Dünya
26 Ağustos 2020 Çarşamba

2014 ve 2015 yıllarında sosyal medya üzerinde Arapça olarak yapılan bu yorumları, terörizm konusunda araştırma yapan bazı kişiler ortaya çıkardılar. Tayara’nın daha önce liderliğini yürüttüğü UİYV Almanya tarafından, bu yorumları 2017 yılından beri bildikleri ve uyarıları sonucunda Facebook hesabını kapatıp yorumlarını silen Tayara’nın görevine devam etmesine izin verildiği açıklaması yapıldı. The Times gazetesine konuşan Tayara yaptığı yorumlardan derin bir utanç duyduğunu ve hiçbir terör örgütünü desteklemediğini söyledi. Tayara gazeteye konuştuğunda, Müslüman Kardeşler’i ve İzzeddin el Kassam Tugayları’nı da desteklemediği ile kendisinin antisemit bir kişi olmadığını sözlerini de ekledi. 

Merkezi Birmingham’da bulunan UİYV’nin kırk ülkede şubeleri bulunmasıyla, dünyadaki en büyük İslami vakıflardan biri olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz yıl Almanya hükümeti vakfı Müslüman Kardeşler’le kayda değer yakın bir ilişki içinde olmakla suçlamış, vakıf bu suçlamaları reddetmişti. 

The Times gazetesi geçtiğimiz ay, o sırada vakfın yönetim kurulunda görevli olan Haşmet Halifa’nın yine 2014 ve 2015 yıllarında sosyal medyada paylaştığı, antisemit Müslümanlar arasında yaygın bir söylem olan, ‘Yahudilerin domuz ve maymunların torunları olduğu,’ şeklinde yorumlarını ortaya çıkarmıştı. 

Halifa ayrıca binlerce İsraillinin öldürülmesinden sorumlu olan terörist örgüt Hamas’ı ‘tarihteki en saf direniş hareketi’ olarak adlandırmış, bu yorumların ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa ederek yerini Tayara’ya bırakmıştı. 

Antisemit mesajları ortaya çıkan Halifa için geçen ay bir demeç veren UİYV, nefret dolu bu söylemlerden dehşete düştüklerini, antisemitizmi ve terörü kınadıklarını açıklamışlardı. 

Tayara’nın yayınladığı mesajların üzerine ise organizasyon, ifadelerin kınanmaları gerektiğini söylediler. 

İngiltere ve Galler Yardım Komisyonu geçtiğimiz ay konu hakkında bir soruşturma açılacağını ve üyelerini UİYV’nın başına geçecek yeni yönetim ile birlikte acil bir toplantıya çağırdığını açıklamıştı.

**

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün