Amerikan Meclisi’nden İsrail-Filistin diyaloguna 250 milyon dolar destek

ABD Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz cuma günkü toplantısında İsrail-Filistin diyalogunun ve Filistinli firmaların işlerinin gelişmesi için harcanmak üzere 250 milyon dolarlık bir fon ayırılmasını öngören tasarıyı onayladı.

Dünya
28 Temmuz 2020 Salı

Diyalog geliştirme gruplarını şemsiyesi altına toplayan Ortadoğu Barışı Birliği (Alliance for Middle East Peace - ALLMEP), fonun onaylanması için gerekli lobi faaliyetlerini yürütmüştü. Geçmiş beş yıldır verilen yıllık 50 milyon dolarlık ödeneğin toplamda 110 milyon doları çeşitli barışçıl programlara, 140 milyon doları ise barış için çalışan çeşitli yatırımlara verilerek kullanılmıştı.

ALLMEP, tasarının onaylanmasının ardından sosyal medya platformu Twitter üzerinde, “Bireysel iletişimin nasıl bir değişim gücüne sahip olduğunu biliyor ve bunun uzun vadeli bir barış olabilmesi için şart olduğuna inanıyoruz” şeklinde bir açıklama yayınladı. Mesajda ayrıca New York delegesi, ateşli bir İsrail yandaşı ve Temsilciler Meclisi Bütçe Dağıtım Komitesi Başkanı Nita Lowey’in çabalarından övgüyle bahsedildi.

 Ortadoğu Barışı İçin S. Daniel Abraham Merkezi yetkilisi ve ALLMEP eski Başkanı Joel Braunold da, çıkan bu fon ile halkın barış çabalarını görme imkanı olacağını ve tabandan başlayarak ekonomik gelişimin İsrail-Filistin ilişkilerine yansıyacağı söyledi. Braunold, her iki taraftan da destek alan ve hiçbir düzeltme içermeyen yasanın, otuz yılı aşkın süredir kendini İsrail-Filistin barışına adamış olan Nita Lowey’in mirasını taçlandıran bir zirve noktası sayılacağını da ekledi.

İsrail Demokratik Çoğunluk (İDÇ) Başkanı Mark Mellman, destek konusundaki sevincini belirtirken Lowey’nin çabalarını da övdü ve “Temsilciler Meclisi’nin Ortadoğu Barış Ortaklığı Kanunu’nu (MEPPA) onaylamış olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. İDÇ olarak gururla bu tasarıyı destekledik. Ortadoğu Birliği’ni on yıldan fazladır bu önemli tasarıyı desteklediği için tebrik ediyoruz. MEPPA’nın onaylanması, güçlü liderliği, barışa olan adanmışlığı ve ABD- İsrail ilişkilerine olan bağlılığıyla bugünü mümkün kılan komite başkanı Nita Lowey’in ardında bırakacağı bir miras olacaktır” dedi.

Ortadoğu Barışı Birliği, içerisinde devletle bir bağı olmayan ve İsrailliler ile Filistinlilerin ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan yüzden fazla sivil toplum kuruluşunu bir araya getiren bir platformdan oluşuyor. Birlik, kuruluşların yeterli maddi destek almalarını düzenlerken ayrıca her bir kuruluşun karşılıklı güveni güçlendiren aktivitelerine devam edebilmeleri için ne kadar desteğe ihtiyacı olduğunu da belirliyor.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün