Azeri halk kahramanı Yahudi Agarunov

Dünya
15 Temmuz 2020 Çarşamba

Azerbaycan Ulusal Kahramanı Albert Agarunov'un anısı Kırmızı kasabada ölümsüzleştirildi. Azerbaycan'ın Ermenilere karşı savaştığı Karabağ'da kahramanlığı sebebiyle Azerbaycan halkı tarafından sembol haline gelen Yahudi kökenli Albert Agarunov'un anısına Bakü'ye heykel dikildi. 

Doğan Kasadolu, Haber Vakti sitesine Bülent Deniz’e, konuyla ile ilgili verdiği bilgilerde Agarunov’un hayatını da anlattı:

Doğan Kasadolu

“Albert Agarunov, Bakü’nün Emircan kasabasında Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1987’de Gürcistan’da tank komutanı olarak askeri vazifesini yerine getirdi. Albert, Karabağ Savaşı başlar başlamaz cepheye gönüllü olarak yazıldı. Tank komutanı olarak tayin edilen Albert Agarunov Şuşa’da Elçin Memmedov’un kumanda ettiği 777. taburda görev aldı. 8 Mayıs 1992’de Şuşa’ya girmeye çalışan Gagik Avşaryan komutasındaki Ermeni tankı Albert Agarunov’un tankı tarafından etkisiz hale getirildi. Albert Agarunov aynı gün bir Ermeni keskin nişancısı tarafından vurularak öldürüldü. Albert Agarunov, Yahudi asıllı olmasına rağmen Azerbaycan için hayatını vermesi Azerbaycan Türkleri tarafından unutulmadı.”

28 Eylül'de, Albert Agarunov'un adının yaşatılması için Guba bölgesinin Kırmızı kasabasında anıt plaketinin açılışına yönelik bir etkinlik düzenlendi.  Açılış törenine vatandaşlar ve eski savaşçılar katıldı. Guba'nın İdari başkanı Yashar Mammadov’un Agarunov’u anlatan konuşmasının ardından, Şuşa bölgesinin İdare Başkanı Bayram Safarov da şahsen tanıdığı Agarunov’ın adının ölümsüzleşeceğini belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün