“Polonya Holokost’ta kaybolan Yahudi mal ve mülkleri için hiçbir zaman tazminat ödemeyecek”

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ülkesinin Holokost’ta kaybedilen ve mirasçısı olmayan Yahudi mal ve mülkleri için tazminat ödemeyi hiçbir zaman kabul etmeyeceğini açıkladı.

Dünya
15 Temmuz 2020 Çarşamba

Duda Polonya’da genel seçimler öncesi devlet televizyonuna verdiği demeçte konu gündeme geldiğinde "Mirasçısı olmayan mülk ve mallar için herhangi bir tazminat ödenmeyecek” dedi. Duda ayrıca, "Herhangi bir etnik gruba imtiyaz tanıyacak hiçbir yasaya asla imza atmayacağım. Tazminatlar, savaşı başlatanlar tarafından ödenmeli” dedi. 

Tazminat konusu II. Dünya Savaşı'nda ölen ve geride mirasçı bırakmayan kurbanların mal ve mülklerini telafi etmek için Yahudi örgütlerinin çağrı yapmasının ardından son yıllarda yeniden gündeme geldi.

Duda savaşta ölenlerin soyundan gelenlerin Polonya mahkemelerine tazminat için başvurabileceğinin altını çizdi, ancak ülkesinin Nazi Almanya’sının sebep olduğu yanlışlar için bedel ödemesi gerektiği düşüncesini reddetti. Polonya, Naziler ya da Sovyet Rusya vatandaşlığına geçenler tarafından el konulan mal ve mülkler için tazminat yasası çıkarmayan tek Avrupa Birliği ülkesi. 

Yapılan son anketlerde oy oranı düşmeye başlayan Duda, kampanyasında muhafazakârların oylarına odaklanmaya ve milliyetçi duyguları uyandıracak propaganda yapmaya başlamıştı. Duda, pazar günü gerçekleşen seçimde oyların yüzde 51,2’sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün