Derviş misali beklemedeyiz

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
30 Aralık 2020 Çarşamba

Kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi çocuk hastalıklarının koruyucu aşılarının henüz bulunmadığı dönemlerde aileler hastalanan çocuğu, kardeşi, hatta komşu veya yakın akrabaların çocuklarıyla bir araya getirirlerdi. Amaç diğerlerine de bulaşmasıydı. Böylelikle geçirilecek hastalıklardan biri eksilmiş olurdu.

Evlerden uzak, bir an için COVID-19 için Çin ya da başka tür aşının gelmesini beklerken neredeyse derviş olduk.

***

Miladi yılın başlamasına az bir süre kaldı. “31 Aralık gecesi ne program yapacağız?” gibi bir sıkıntımız yok. Şükredip, evimizde oturacağız. Ortama farklılık katmak için televizyonda değişik kanalları izlemek de seçenekler arasında. Sofrayı daha özenle kuracağım, ancak ‘aman bu akşam hepsi serbest’ menüsünü kesinlikle uygulamayacağım. Yazın sonundan beri üniforma gibi kullandığımız eşofmanlar yerine, daha uygun giysiler seçmek de yaptığım program dâhilinde.

Pandemi yüzünden, eşimi ve çevremdeki beyleri takım elbiseyle görmeyeli o kadar uzun zaman oldu ki, maskesiz günlere döndüğümüzde herhalde hayretten öte hissedeceğim. Bu arada dolu dolu geçecek perşembe gecesinin Zoom’larla bölünmesini de arzulamıyorum. Bilginize…

***

Bizler, evimizde kalıp, hem kendimiz, hem de çevremiz için kurallara saygı gösterirken, kimileri yılbaşında dört günlük sokağa çıkma yasağını tatile dönüştürdüler. Bazı turizmciler ‘yılbaşına özel temassız yurtiçi tur fırsatları’ söylemlerini sürdürüyorlar. Çoğu Avrupa ülkesinde kayak merkezleri hizmete girmezken, Uludağ’dan Erciyes’e, Palandöken’den Kartalkaya’ya kadar, yurt dışından da gelen turistlerle de bazı merkezler yüzde yüz doluluğa ulaştı. Kayak yapılan pistler otel arazisi olarak kabul edildiği için sokağa çıkma yasağına dâhil değiller. Kara mizah misali Kayseri’de bulunan Erciyes Kayak Merkezi, korona virüs önlemleri nedeniyle ‘Güvenli Kayak Merkezi’ sertifikasına sahip!!!

Pandeminin tavan yaptığı şu günlerde ürküten diğer bir grup ise ‘sözde eğitimli’ gençler. Yılbaşı gecesi parti yapmak için sıkıntılı dönemde olan büyük otellerin süit dairelerini uygun fiyata rezerve ediyorlar. Şehir dışındaki butik oteller de benzer konumda.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulaması da ara sokaklarda yürüyüş ya da ekmek alma bahanesiyle dışarı çıkanlarla gevşemeye başladı. Kiminin cebinde, iş yerine bağlı olduklarını gösteren belgeler var. Kim kimi niçin kandırıyor?

***

Ve 1 Ocak 2021!

Viyana Filarmoni Orkestrasının geleneksel Yılbaşı Konseri, korona tedbirleri kapsamında yapılacak.

Orkestra, seyircisiz yapılacak konser için dinleyicilere bir çağrıda bulundu. Dinletiye özel hazırlanacak videoda, fotoğraflarını gönderen müzikseverlerin görselleri bir enstalasyon ile yayınlanacak.

Türkiye saatiyle, 13.15’te başlayacak olan konser, orkestranın web sitesi üzerinden izlenebilecek.

***

2021’de sağlıkla, kahkahayla geçireceğimiz günler çoğunlukta olsun.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün