COVID-19’un futbola etkileri

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
18 Kasım 2020 Çarşamba

Premier League tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sezon oynanan ilk sekiz maç gününde toplamda 103 kas yaralanması meydana geldi. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösteriyor.

COVID salgını nedeniyle, 2019-20 Premier League sezonunun sona ermesiyle 2020-21 sezonunun başlaması arasında, yedi hafta vardı. Ayrıca Avrupa müsabakalarına katılan kulüpler, bu yedi haftalık dönemde maç yapmaya devam ediyordu.

Bu yıl kış tatili arası olmayacak ve yeniden planlanan Avrupa Şampiyonası nedeniyle bu sezon Premier League'de standart sezondan beş hafta daha kısa olacak. Dolayısıyla sezon sonunda tatil yapamayan, vücutlarını yenilemeyen futbolcular, yorgun bir şekilde sezona başladılar. Bu durum sakatlıkların daha fazla artmasına neden oluyor.

Benzer bir şekilde, Türkiye’de ligler 21 takımla oynanıyor. Bu hem daha fazla maç demek oluyor hem de liglerin uzamadan haziran ayında bitmesi gerekiyor. Şu an açıklanan takvime göre futbolcular 16 Haziran haftası Süper Lig’deki son maçlarını yapacaklar. 2021 yılının Avrupa Şampiyonası ise 21 Haziran’da başlıyor.

Bu durumun önüne geçmek isteyen futbol yöneticilerinin yaptıkları tek düzenleme, üç yerine beş futbolcu değişikliğine izin vermek oldu. Dolayısıyla bir takım, kaleci değişikliğini dışarıda tuttuğumuzda, takımın yüzde 50’sini değiştirebiliyor. 70.dakikada yapılan üç veya dört oyuncu değişikliği bütün maçın seyrini değiştirebiliyor. Maçlar daha fazla sürprize açık oluyor. Oyuncu değişikliği daha kritik ve sonucu eskiye oranla daha fazla değiştirebiliyor.

Bir de taraftar etkisi bulunuyor. Hem taraftar etkisi hem de sporcuların genetik olarak kendilerine ait olan yeri koruma/sahip çıkma dürtüsü olduğunu biliyoruz. Fakat, deplasman maçlarının etkisi artık takımlar tarafında bir baskı unsuru olmaktan çok uzak. Ayrıca  taraftarların olmaması maç günü gelirlerinin düşmesine neden oluyor. Bu durum futbol kulüplerini finansal olarak daha da zorlayacak gibi gözüküyor.

 

Futbol kulüplerinin yaşadıkları problemler arasında, sponsorlar ile yaptıkları anlaşmalar ve bunların karşılıklarının yerine getirilmemesi de ortaya çıkıyor. Ayrıca kulüplerin, markalara değişen iletişim kanallarına adapte olarak dijital çözümler sunması gerekiyor.

Finansal olarak gelir kaybı yaşayan kulüpler, hem daha fazla sakatlıktan, hem sıkışık bir takvimden oynanan maçlardan, hem de korona virüsünün kendisinden kaynaklanan nedenlerden dolayı artık daha geniş bir kadro yapmak zorundalar…

Sağlık nedenlerinin yanında aslında bir yandan da baş etmesi gereken nokta pandeminin finansal etkileri… Gelirin düşmesi ve giderin artması futbol kulüplerini finansal olarak sağlık problemlerinden sonra en çok zorlayan neden olacak. Bir de Türkiye gibi ekonomik koşullarının etkisi, futbol kulüplerinin eski günlere özlem ile bakmasına neden olacak gibi gözüküyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün