Nitsavim – Vayeleh: Yeni seneye girerken

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
9 Eylül 2020 Çarşamba

Sevgili dostum Rav İzak Peres (שליט''א) her cuma yolladığı mesajlardan birinde Arizal’in bir öğretisini paylaşır. Arizal her Tefila öncesinde kişinin “Veaavta lereaha kamoha” pasuğunu tekrar etmesini ister. Rabiler bu öğretiyi doğal olarak tartışmaya açar. Tefila, Tanrı’ya karşı yapılan bir mitsvadır ve burada neden ‘ben adam lahavero’ mitsvalarının temel cümlesini söylediğimizi anlamak kolay değildir. 

Bu öğretiyi duyduktan sonra İzmir’de öğretmenim Rabi Şemuel Kohen’in (ז''ל) bir öğretisini anımsadım. Türkiye geleneklerinde Tanrı’ya karşı Tefila’nın belkemiğini oluşturan Amida duası öncesinde selamlaşılır. Rabi Şemuel Kohen Amida’nın kabul edilmesi için hepimizin barış içinde olması gerektiğine vurgu yapar. Bu olmadığında Amida duasının kabulü hem zorlaşacak hem de başka etmenlere de bağlı olacaktır. Noah döneminde inşa edilen Babil Kulesi hatasında insanların cezalandırılmasının sınırlı kalmasının nedeni bilindiği gibi birlik ve beraberlik içinde olmalarıdır. 

İçinde bulunduğumuz Roş Aşana öncesi Şabat Tanrı’ya karşı görevlerimizin gözden geçirmenin yanında insanlara karşı olan görev ve sorumluluklarımızın sorgulanması için iyi bir fırsattır. 

David Ameleh Teilim’de “Arhev piha vaamaleeu” şeklinde bir ifadeye yer verir. Konumuz Tefila ise ağzımızı genişletmektense önce açmak gerekir. Burada akla gelmesi gereken ilk cümle yine Teilim’de yer alan “Ad... sefatay tihtah ufi yagid teilateha / Tanrım dudaklarımı aç ki ağzım sana terennüm etsin” pasuğu olmalıydı. 

Pirke Avot’ta Şamay her insanı güler yüzle karşılamamız konusunda bizi uyarır. İnsanlara karşı kalpten gelen bir hisle iyi niyetli bir şekilde gülümsemek sadece pozitif enerji vermeye değil kalpten bir ilişki kurmaya da yardımcı olur. Kalpten bir gülümsemek olaylara bakış açımızı değiştirir. Bir bebeğin saflığının en güzel işareti gülümsemesidir. İşte içinde bulunduğumuz bu günlerde kalbimizi dinlerken gülümsemeye ve daha iyimser bir gözle etrafımızı izlemeye karar vermemiz gerekir. Sabah kalkmayı bizlere nasip eden Tanrı’ya sevinçle ibadet etmek, insanlara kalpten bir gülümsemeyle selam verebilmek yaşamımızı değiştirecektir. 

Dileriz ki 5781 yılı somurtmayı, kavgayı, her şeyde kusur bulmayı, tartışmayı, nefreti, sıkıntıyı geride bırakıp gülümsemesi, mitsvalardan alınan keyfi, insanlar arasındaki olumlu iletişimi bol, Tanrı’ya karşı görevlerin neşeyle yerine getirildiği bir yıl olsun. Pandemi sıkıntısı ile mücadele ettiğimiz ve mücadeleye devam edeceğimiz günlerde aldığımız dersler, kazandığımız davranışlar yolumuza ışık olsun. Tanrı hepimizi yaşam kitabına yazarak mühürlesin. Amen 

Tizku leşanim rabot, neimot vetovot. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün