Bir ata sporu: Define uğruna azınlığın mezarlarını, mülkünü, eşelemek

Riva HAYİM Köşe Yazısı 1 yorum
5 Eylül 2018 Çarşamba

Köşemde elimden geldiğince antisemitizme dair güncel gelişmeleri mizahla sunmaya çalışırım. Bu hafta eriştiğim kaynak ise 6 - 7 Eylül kafasının defineciler arasında hâlâ yaşadığını gözler önüne sermekte. Bazı bilinçsiz definecilerin ülkedeki azınlık mallarını ve tarihi nasıl talan ettiğini ne kadarınız takip ediyor bilmiyorum ama durumun vahimliği farklı mecralarda defalarca yazıldı, çizildi. Azınlık mezarlığına makineyle dalandan tutun, kırık testi buldu diye Yahudi evlerini dümdüz edene kadar ilginç hadiselerle karşılaşmaktayız. Define uğruna dibi kazılmamış kilise kaldı mı bilmiyorum. Bunların ne kadarı izinli, bir devlet azınlık mezarlarında kazı yapılmasına nasıl izin verir aklım almıyor.

Günümüzde hâlâ azınlık mallarını, mezarlarını define bulma ümidiyle yağmalayanlar maalesef ki var. Yahudi sembollerini pentagram işareti zanneden mi, definelerle gömüldüğümüze inanan mı, ölen kişinin na’şını yaktığımızı düşünen mi... Definecilerde her türlü ilginç fikir hâkim. Kendi aralarındaki yazışmalarını sizinle paylaşırken, iyi okumalar diliyorum.

VAKA1: BİR DEFİNECİ BOŞ BİR YAHUDİ EVİ BULUYOR

İlk vakamızda defineci, boş bir arazide Yahudi evi bulur, define bulma umuduyla evin içini kazmaya, talan etmeye başlar. Daha önce defalarca define için kazıldığı belirtilen bu evde, önceden boş bir küp bulunduğu için bu kişi, evin altında saklanmış çok gizli bir define olduğuna inanır ve defineyi ortaya çıkarmak için aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz Yahudi evini komple yıktırır. Yahudi evinin bahçesinde yer alan dut, çam ve incir ağaçlarından üçgensel anlamlar çıkarmaya çalışan defineci, vaktinde dönem şartları yüzünden Türkiye’den göçen Yahudi vatandaşımızın evinin bahçesinde saklanmış çok değerli bir defineyi bıraktığına düşünmektedir. Yazışmalarında define için aramada kullandığı sapan detektör az da olsa sinyal vermektedir. Bu kişi evi yıktırırken definecilerin fikir alışverişinde bulunduğu definesohpeti.com adresindeki internetteki foruma şöyle yazar:

 

Eski Yahudi evi, dut çam incir üçgeni!!!

Defineci 1: Resimde görüldüğü gibi sağ köşede incirin yaprakları gözüküyor tam karşıda çam ağacı ve yanında dut yaşları hemen hemen aynı sanırım. Evin içerisini birçok kez kazmışlar ve 1 adet boş küp bulmuşlar. Evi yıktırdım(???) ben de ama bir şey çıkmadı sizce bir yerde ipucu var mı üstatlar?

Defineci 2: Kuyu yok mu kuyu?

Defineci 3: Çıkan küpler su küpü de olabilir. Detektörle tara etrafı ya da orayı burayı elle. Başka çaren yok eğer şüpheleniyorsan.

Defineci 1: Eskiden varmış duyduğumuza göre ama nerede kim bilir? Sapan ötüyor, çalışmıyor frekansı minimuma getirdim yine ayni.

Defineci 4: Yahudi evi olduğunu nerden anladınız? Hem Yahudilerden bize fayda değil zarar gelir kardeşim.

Defineci 5: Çevreyi titizlikle inceleyin ağaçlarda göz seklinde çentik veya ok el simgeleri basak işareti pentagram veya yıldız bu işaretlerden birisi mutlaka olmalı.

VAKA 2: DEFİNECİ BU KEZ YAHUDİ MEZARINI ALTINA ÜSTÜNE GETİRİYOR!

Bu vakamızda ise elinde harita olan başka bir defineci, bir arazide bulduğu Yahudi mezarını define için kazmaya karar verir. Mezarı kazdıkça, parasal yönden pek bir şey bulamaz. Mezarı kazarken cinlerden korunmak için hocaya gittiğini belirten ve bu hocanın kendisine “Yahudi mezarının insan kanı istediğini (??*) ama kazmaya deva etmesi gerektiğini, yüklü miktar define olabileceğini” söylediğini yazar. Kazarken mezarın içerisinde çukurlar ve muhtemelen çürümüş tefilin parçaları bulan defineci hayal kırıklığıyla şöyle yazar:

Yahudi mezarının ayak ucu yardım!!!

Defineci 1: Selam arkadaşlar bir harita yardımı ile 500 metrekarelik bir alanda çalışma yaptık ve nokta olarak Yahudi mezarının ayak ucunu bulduk. Bir buçuk metre kadar baktık, fakat sonra dövülmüş ince kum gibi bir şey çıktı ve etrafta da 2-3 tane tilki yuvaları ve içlerinde küller var. Ne yapmam gerekiyor? Kazıya devam mı? Küllerin bir anlamı var mıdır?

Talan edilen mezarlık

Defineci 2: Yahudi mezarını hiç duymadım, eski bazı medeniyetler ölüleri yakarak defnettiği doğrudur bunu bazen küpe koyarlar bazen de direkt toprağa, ölüleri yakarak gömülerden çok fazla obje çıktığını da görmedim. Sen araştırmaya devam et farklı nesnelere denk gelirsen yazarsın benden bu kadar diğer arkadaşlar ne der bilmem.

Defineci 3: Şu Yahudi işaret ve mezarını bayağı merak ettim.

Defineci 4: Kardeşim doğaya ters olan zaten işarettir. Demem o ki dövülmüş kum diyorsun ve küller bunlar emin ol işarettir. Her definede her mezarda oyma kabartma olacak diye de bir kaide yok. Madem elinde haritan var devam et.

Defineci 1: Harita elimde değil şu anda haritada mezarı göstermiyor. İşaretli bölgeyi bulduk ama tam nokta tespiti yapmadığımız için makineyle dolaşmaya başladık ve makine mezar ucunda sinyal verdi. Adam boyu kazmaya başladık ve kazarken sağda solda tilki yuvası dediğim delikler çıktı. İçlerinde de küller. Tilki yuvası demem de tilkiler altın olan bölgenin üstüne yuva yaparlar diye bir şey duymuştum. Doğru mu bilmiyorum. En sonda da dövülmüş kum ama içine harç gibi bir şey atılmış betonlaşmış gibi. Orda da bıraktık. Az değil çünkü 1.5-2 metre kazdık, yorulduk.

 

Bir de eklemek istediğim toprakta artık erimeye yüz tutmuş küflü boy boy saçma gibi şeyler çıktı ama o kadar derinden av saçması çıkmaz herhalde ve saçma olamayacak büyüklükte olanı da var. Ama o kadar çok kalmış ki penseyle sıktığımda alçı gibi ufalanıyor. Makine desteği yapacağız kısmetse. Tehlike derken 3 harfliler olabilir mi? Hoca ile de görüştük insan kanı istiyor falan dedi ama yüklü miktar var dedi ne kadar doğru bilemem. Allahın adıyla başladığımda bir şeyden zarar gelebileceğini düşünmem.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün