Tarım teknolojilerinde sürdürülebilirlik

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
19 Şubat 2020 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta kutladığımız Tu Bişvat yani Ağaçlar Bayramı yeni mahsüllerin, taze açan çiçeklerin soğuk havaya rağmen müjdeli haberini verdi.

İsrail tarım alanında uzun yıllardır yenilikçi yaklaşımlarıyla dünyaya örnek oluyor. Gerek çöllerden varederek işledikleri topraklar gerekse tarım alanındaki teknolojik yenilikler bu alanda zengin bir yelpaze oluşturmmakta. Bu bağlamda günümüzde de, yeni nesil yenilikçiler İsrail’de çiftçiliğin ve hatta dünya çapındaki tarımın zenginleşmeye devam etmesi için son teknolojiler geliştirmeye devam ediyor.

İsrail’in tarım ve teknoloji karışımından oluşan benzersiz teknik bilgisi, ülkenin tarım-teknoloji (agtech) inovasyonlarının olağanüstü sonucunu açıklıyor. 2014-2019 yılları arasında İsrail’in tarım-teknoloji şirketleri 250’yi aşkın yatırımla toplam 759 milyon dolar kazandı. Dahası bu para kaynaklarının yaklaşık çeyreği, tarlanın ileri teknolojilerini geliştirmeye harcandı. Özellikle ilgi gören bir alan ise elbette tarımsal IoT oldu.

Bugün ise gelişen en son yeniliklere göz attığımızda çiftçilik tekniklerindeki birçok modern uygulama, artık yerini güncellerine bırakmış durumda. Bunların çoğu da büyük ölçekli tarımda sulama, gübreleme, ekim ve hasat toplamaya yönelik kapsamlı yaklaşımlardan kaynaklanıyor. Yakın zamana kadar gösterilen tüm hassasiyete rağmen tarladan veri toplamak oldukça zaman alıyordu.

Akıllı IoT çiftçilik cihazlarındaki artışla birlikte tane tane ve gerçek zamanlı veri toplamaya yönelik söz konusu engeller ortadan kalkmış bulunuyor. Çiftçiler artık mahsul sağlığıyla, nemiyle ve olgunluğuyla ilgili güncel durumu her bir bitki tanesi düzeyinde algılayabilen bağlantılı sensörleri kullanabiliyor. Buna ek olarak amaca yönelik geliştirilen yapay zekâ da bu veriyi toplayarak uygulamaya dönük bilgilere ayrıştırabiliyor. Böylece çiftçiler bu verilerden günlük ekin yönetimlerinde faydalanabiliyor.

Bu tür inovasyonlara ve yeni bir küresel tarım devrimine öncülük eden İsrail’in genç yenilikçi şirketleri şöyle:

• 2014’te kurulan CropX, çiftçilik uygulamalarını geliştirmek için tasarlanan IoT’nin ve analitiklerin derinlemesine bir şekilde entegrasyonuyla kendini hemen ortaya koydu. CropX, toprak tabanlı sensörleri havayla ilgili verilerle birleştirerek ve bunları bulutta hesaplayarak çiftçileri, toprakta anormallikler hakkında uyarabiliyor. Ayrıca daha verimli sulama ve ekin yönetimine yönelik yol gösteriyor. Şirket, şimdiden küresel çapta ilgi gördü.

Prospera, bulut platformu ana ürün yetiştiricilerinin IoT cihazları tarafından üretilen yüksek hacimli verileri yönetmesine yardımcı oluyor. 2014 yılında kurulan Prospera, üç kıtada tarımda lider ortaklarla uzlaşmak için yazılımını hızlı bir şekilde yükseltti. Prospera tecrübeli çiftçilere tarımsal faaliyetlerinin her bir yönünü makineleştirmek, organize etmek ve en uygun hale getirmek için gereken arkauç araçları sunuyor.

• 2015’te kurulan Taranis, çok yönlü bilgisayar görüntüsü, veri bilimi ve derin öğrenme algoritmaları kullanarak tarlaların etkin bir şekilde denetlenmesini sağlayan önemli bir yapay zekâ destekli hassas tarım zekâ platformudur. Sistem, çiftçilerin zararlı ot, düzensiz büyüme, besin eksiklikleri, hastalık ya da böcek istilası, su hasarı ve makine kaynaklı sorunlara dair belirtileri erkenden tespit ederek bilinçli karar vermelerini sağlıyor. Dünya çapındaki milyonlarca hektarlık tarıma elverişli arazileri göz önünde bulunduran Taranis, çiftçilere sorunları gerçek zamanlı ele almaları, mahsulü artırmaları ve maliyetleri azaltmaları için araçlar sunuyor.

Tarımsal IoT gibi akıllı teknolojiler, gelecek nesli beslemek ve bunu sürdürülebilir kılmak için çiftçilere yardımcı oluyor.

Büyük bir bölümü çöl olan bir ülkede yenilikçi beyinlerin, tarımda öncü olan yeni teknolojilere liderlik etmesini örnek teşkil ediyor. Geleceğin tarımsal sıkıntılarını yaşarken bu tarz önlemler ile yola devam edebilmek umut vaat ediyor.

Kaynak: İsrael Trade.gov.il

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün