206 Odalı Sessizlik

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
24 Ekim 2018 Çarşamba

Galata Rum Okulu 9 Ekim- 10 Kasım tarihleri arasında ‘206 Odalı Sessizlik: Büyükada Rum Yetimhanesi Üzerine Etüdler’ sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sergi, kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarıyla bilinen, bir STK olan ‘Europa Nostra’ tarafından ‘Tehlike Altındaki 7 Dünya Mirası’ arasında gösterilen Büyükada Rum Yetimhanesine odaklanıyor.

Küratörlüğünü Hera Büyüktaşcıyan’ın yaptığı sergide tarihe ışık tutan sözlü tanıklıklar, yazılı ve görsel belgeler yer alıyor.

Yetimhane 1964’te apar topar boşaltıldı. Çocuklar başka bir merkeze nakledildi. Söz konusu projenin diğer bir ayağında, o dönemde Rum cemaatinin maruz kaldığı uygulamalar, yetimhanenin hukuki durumu vs gibi konuların yer aldığı etkinlikler düzenlenecek.

İstanbul Ekümenik Rum Patrikhanesi himayesinde gerçekleşen sergi, İKSV’nin 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin paralel bir etkinliği.

Galata Rum Okulu’nun uzun zamandır öğrencisi yok. Şimdilerde kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Sergiyi izlerken bir an iç geçirdim. Bir zamanlar çocuk seslerinin yankılandığı bir binada, çökmekte olan yetimhanenin sessizliği konuşuluyor.

↔↔↔

Geçtiğimiz pazar, yazdan kalma bir gün yaşadık. Ve soluğu Büyükada’da aldık. Hanemize yazılan bir artı gibi geldi. Yürüyüş ve yemeğin ardından Splendid Oteline gittik. Sözünü ettiğim sergiden bağımsız olarak küratörlüğünü Asu Aksoy’un yaptığı, ‘Yetimhaneden Öğrenmek’ başlıklı oturumu izledik. Konuşmacılar: Akillas Milas, Hera Büyüktaşcıyan, Korhan Gümüş, Nevzat Sayın ve Vahakn Keshishian’dı.

‘Toplantıdan bir sonuç çıktı mı?’ derseniz, çıkmadı. Ama ciddi bir beyin fırtınası oldu. İzleyenlerin katılımcı olması hem sıcak bir ortam yarattı, hem de öğrenmemize vesile oldu.

Toplantılar devam edecek, bilginize…

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün