Kitaplık

Tülay GÜRLER KURTULUŞ Köşe Yazısı
14 Haziran 2017 Çarşamba

Okullar kapandı, çocuklara ne okutsak?

Okullar kapandı, karneler alındı, öğrenciler tatile çıktılar. Bir müddet, kendilerine zaman ayıracaklar, oyun oynayacaklar. Ama bütün bunların yanında daha kaliteli, daha verimli, daha faydalı bir şeyler biriktirsinler istiyorsanız kendileri için, o zaman onlara zevk alacakları doğru kitapları önerebilirsiniz.

“Bence okul acayip eğlenceli bir yer…”

“Bence okul acayip eğlenceli bir yer. Orada toplama çıkarma ve daha bir sürü şey öğreniyoruz ve muhteşem resimler çiziyoruz. (En azından benimkiler muhteşem!) Ama en önemlisi teneffüsler. Biz teneffüslerde daima futbol oynarız. Koşar, bağırır, atlar, zıplar ve çok eğleniriz. Bazen fazla patırtı yaparız. O zaman nöbetçi öğretmen koşa koşa yanımıza gelir ve bizi çok sevdiğini ama akıllı uslu oynamazsak gerçekten çok fena olacağını, sporun centilmenlik gerektirdiğini söyler.(Centilmenlik dediği bir tür sporcu forması falan olmalı!) Tabii bir de kızlar var. Onlarla da didişip duruyoruz. Ama hep birlikteyken hayat daha şamatalı Mahallenin köpeği Kurt’a da biraz numara öğrettik mi bence her şey harika olacak.”

Bu küçük adamın okula eğlenceli demesinin nedenlerini merak eden öğrencilere şahane bir cevap niteliğinde Deniz Erbulak’ın Mete adlı kitabı. Nefis bir çocuk kitabı... Büyük bir eksiğe cevap gibi… Elif Deneç de kitabı harika resimleriyle desteklemiş. Küçük bir sporcunun düşündükleri, hayalleri ve hissettiklerini anlatan bu çocuk kitabı, emin olun sizi de en az çocuğunuz kadar eğlendirebilir ve düşündürebilir.

Doğan Egmont, 81 syf.

“Yasemin ve Lavanta Serisi”

Sevgi Saygı’nın çocuk kitapları dizisinin son kitabı Cankurtaran Kibele. Özellikle okumaya yeni başlamış küçükler için nefis bir yolculuk… Bugünün çocuklarının mitolojik kahramanlarla buluştuğu bu hikâyelerde, barışın önemi vurgulanıyor. Barışa dünyamızın ne kadar çok ihtiyacı olduğu konusunda çocukları yaşlarına uygun biçimde düşündürüyor.

“Yasemin’in, bulut hikâyeleriyle güzel başlayan günü, yağmur ve oğlanlar çetesi yüzünden berbat olur. Üstelik antik kent gezisinde de ufak bir kaza yaşanır. Yasemin, kendini eski tekne Kibele’nin burnunda, hayranı olduğu Simirna’nın yanında bulur. Efsanevi Amazonlarla çete arasında barış olacak mıdır? Yoksa bu da mı bir rüyaydı?”

İlkokul çağındaki bir çocuğun tarih ve mitolojiyle ilgili atacağı küçük ve sevimli temellere de yer veren kitaplar, onların iyi ve takipçi birer okur olmalarına da yardımcı olacak nitelikte.

Günışığı Kitaplığı, 79 syf.

“Unutulmaması gereken Ayşegül Serisi .”

1970’li yıllarda doğanlar, onunla büyüdü. O zamanki kahramanları Ayşegül’le Can olan bu şahane çocuk kitapları serisi, hem bu iki kardeşin yaşadıklarının hem de hayatın özeti gibiydi çocuklar için. 40’tan fazla kitabı var bu serinin. İlk basım tarihi 1954. Gilbert Delahaye kaleme almış ve Marcel Marlie çizmiş.

Ayşegül’ün, her kitapta farklı bir serüven yaşadığı bu seri, her dönemde hemen her çocuğa hitap etmeyi başardı.

Sevgi, saygı, aile bağları ve hayat tecrübeleri konusunda çocukları dolaylı yoldan eğiten kitaplar dizisi… İnsan ilişkileri, kardeş sevgisi, oyunlar, okul yaşamı, dostluk, doğa sevgisi, hayvan sevgisi, çevre bilinci Ayşegül ve arkadaşlarının serüvenlerinde en çok işlenen konular. Bu küçük öyküler, her güne harika bir yatırım…

Doğan Kitap, 20 syf.