Türkiye – İsrail kültür bağını kutlayan albüm ´Remotely Close´

´Remotely Close´, Türkiye ve İsrail´den, farklı müzik türleri üreten on dört müzisyeni, yedi şarkıyla bir araya getirdi. Bu eşleşme ile her bir sanatçı kendi kültürel müzikal mirasını partneri ile benzer duygularla harmanlayarak, yepyeni bir dinamizm ile şimdiki zaman seslerine uyarladı. Albümle ilgili duygularını öğrenmek üzere, ´Silkyway´ şarkısını birlikte seslendiren caz vokalisti - söz yazarı - prodüktör Elif Çağlar ve besteci- enstrümantalist Kutiman (Ophir Kutiel) ile bir araya geldik.

Sanat
9 Mart 2022 Çarşamba

Tüm dijital platformlarda yerini alan Remotely Close, +1 desteğiyle bu yıl sınırlı sayıda plak olarak da yayımlanacak. Albüm hip hop, caz, elektronik müzik gibi türlerin kesişiminde, Anadolu, Akdeniz ve Ortadoğu melodilerinin birbirinin içinde eridiği yerde dinleyicileri bekliyor.

Projenin mimarı İsrail Kültür Ataşesi Elazar Zinvel.  ‘Remotely Close’, İstanbul’dan HOOD Base ile Tel Aviv’den Nuweiba Records ve ArtIsrael tarafından hayata geçirildi. Albüm görselleri Tal Fogel (Taloosh) imzalı.

Önümüzdeki aylarda albümde yer alan İsrailli müzisyenlerden birkaçının İstanbul’a gelip konser vereceklerinin müjdesini de şimdiden paylaşmak istiyorum.

İşte sürpriz konser takvimi!

Sefi Zidsling: 20 Mayıs - Zorlu PSM Caz Festivali

Liraz: 21 Mayıs - Zorlu PSM Caz Festivali

Boom Pam & Kutiman: 30 Haziran - IKSV Caz Festivali

Proje ile tanışmanız nasıl oldu?

Kutiman: Projeyi sevgili arkadaşım ve menajerim Boaz Morad’dan öğrendim ve çok mutlu oldum, çünkü Türk müziğini, Türk dilinin sesini gerçekten çok seviyorum.

Elif Çağlar: Projeden Hood Base aracılığıyla haberdar oldum. Artemis Günebakanlı ve Murat Kılıkçıer (InHoodies), telefonda bu güzel işbirliğinden bahsettiler ve kulağıma çok keyifli geldi, ben de dâhil oldum.

Daha önceden partnerinizle bir çalışmanız olmuş muydu veya kendisini tanıyor muydunuz? Eşleşme sürecinizi paylaşır mısınız?

K: Bana birkaç sanatçı seçeneği sunuldu, ben de hepsini YouTube'da dinledim. Gerçekten tüm sanatçılar çok iyiydi ve seçmek zor oldu. Ancak Elif’le güzel bir şeyler yapacağımı hissettim çünkü ritimim,  Elif'in genellikle yaptıklarından çok farklıydı. Bu da Elif’in neler yapacağını duyma konusunda beni daha da meraklandırdı.

: Kutiman’ı daha önce duymuştum ama hiçbir iş birliğimiz olmamıştı. Salgın koşulları ve mesafeyi teknoloji sayesinde aşabildik. Bir araya gelemedik ama online iletişim kurmaya başladık.

Pandemi koşullarında kayıt nasıl yapılabildi?

K: Elif'e birkaç parça yolladım ve o bu parçayı (Silkyway) seçti. O da birkaç kayıt yapıp bana yolladı. Sonra bazı fikirlerimi ilettim. Bu alışverişi ikimiz de sonuçlardan mutlu olana kadar yaptık.

'Silkyway’ adlı  parçanın müzik türünü nasıl tanımlıyorsunuz? İlham kaynağınız ne oldu?

K: Müziği kelimelerle anlatmakta gerçekten çok kötüyüm... Parçada sevdiğim müziklerin etkisi var. Biraz disko, biraz Türk müziği ve biraz da tekno karışımı olduğunu söyleyebilirim. Bu parçayı yaparken aklımda bir fikir yoktu. Akışta gelişti diyebiliriz. Sadece tarzının funky ve eğlenceli olmasını istedim.

EÇ: Elektronik müzik şemsiyesi altında, doğu dokunuşu taşıyan melodilerle süslü hem sakin hem enerjik öğelerle dolu keyifli bir dans parçası.

Bu parçanın sözlerini yazarken nelerden ve kimlerden ilham aldınız? Parçanın teması nedir?

EÇ:Silkyway’de, İpek Yolu düşüncesinden yola çıktım, en uzak noktaları birbirine bağlayan, kültürlerin de seyahat ettiği uzun bir yola yoğunlaştım. Ait olma, kendini arama ve tüm karışıklığa rağmen bununla aslında bir şekilde de uyum içinde olup hayata devam etme gibi pandemi döneminde çoğu kişinin sorguladığına, bağlantı kurduğuna inandığım hislere odaklanarak sözleri yazdım. Türk Sanat Müziğinden aşina olduğum geleneksel bir vokal stiliyle pop, soul etkileşimli bir tavrı harmanlamaya çalıştım. 

Temaya, “İpek Yolu gibi uzak uçlarımız var hepimizin, tüm sorgulamalar, kafa karışıklıkları normal. Bunu kabul edip biraz kendimizi dansa bırakalım” diyebiliriz.

Çok karakteristik bir sesiniz var. Vokal olarak kimlerden etkileniyorsunuz?

EÇ: Teşekkürler; çok uzun bir listem var, Ella Fitzgerald’dan Nükhet Ruacan’a uzanan. Hepsinin etkileriyle kendime özgün bir ses oluşturmak her dönemde arayışım ve isteğim.Birkaç yıl önce Melike Şahin ile bir proje yapıp, beraber müzik kayıtları oluşturmuştunuz. Bu Türk hayranlarınız tarafınızdan çok sevilmişti. Türk hayranlarınıza göndermek istediğiniz bir mesajın var mı?

K: Bu kadar çok Türk hayranım olduğu için çok mutluyum. Hepinize çok teşekkür ederim. Yeni müzik oluştururken sizleri düşünüyorumJ.

Bildiğimiz kadarıyla baba tarafından Türk kökleriniz var. Kendinizi köklerinizle nasıl ilişkilendiriyorsunuz?

K: Doğru, babam İstanbul’da doğup, büyüdü. Gençlik yıllarımda bütün aile birlikte İstanbul’a, babamın mahallesine gidip, büyüdüğü evi görmeye gitmiştik. Babam Galatalı… Bununla bağlantılı bir şey bilmiyorum ama Türkiye ile ilgili birçok şeyi çok seviyorum. Özellikle yemek ve müzikJ…

‘Remotely Close’ albümünün sizce dinleyiciye verdiği mesaj nedir?

K: Maalesef, siyasi nedenlerden dolayı, birbirimizden biraz uzaklaşmış olsak da millet olarak birçok konuda çok benzer olduğumuzu hissediyorum. Bu albüm bu bağlantının bendeki çok güzel bir yansıması. Müziğin birçok durumda siyasetin üstesinden gelebileceğini düşünüyorum.

EÇ: Karamsar bir dönemde bile iletişim kurmak, hayal etmek ve yaratıcılık ile neler yapılabileceğine, o zaman mesafelerin nasıl kısalabileceğine, renklerin birbiriyle nasıl güzel karışabileceğine dair evrensel bir mesaj oldu bence.

Bundan sonraki projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

K: Çok fazla projem var. Bu yıl çıkması planlanan yeni bir albüm var. Diğeri ise yakında piyasaya sürüleceğini umduğumuz ‘elektronik’ altyapılı farklı bir proje. Bunlar dışında birkaç proje daha var ki, hepsinin tamamlanması için sabırsızlanıyorum.

EÇ: 25 Şubat’ta solo vokal projemin üçüncü teklisi çıkıyor; önümüzdeki ay da farklı bir prodüksiyon ile yeni bir tekli paylaşacağım. Ayrıca grubumuz Sonic Boom ile yeni parçamız da geliyor.

Albümde yer alan müzisyenler ve seslendirdikleri parçalar

-Kutiman & Elif Çağlar - Silkyway
-Boom Pam & Kemal Esen - Dostum
-Liraz & Kamufle - Azizam
-Ethnique Punch & The Uzi Navon Legacy - Medamem
-Sefi Zisling & Çağrı Sertel - Purple Midnight
-ZIV & Akkor - Under Sea
-Alek Lee & Islandman - Strangers

“Remotely Close, albümün adının ifade ettiği gibi birbirimizden uzaklaştıkça daha da yakın olma ihtiyacı duyduğumuz bir dönemde ortaya çıktı. İstanbul ve Tel Aviv’den harika müzisyenlerle çalışma fırsatı bulduğumuz albümün prodüksiyon sürecinde, kalbimizin ne kadar benzer ritimlerle attığını bir kere daha gördük.’’ 

Hood Base

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün