Polonya´da Pegasus yazılımı için soruşturma komisyonu

Polonya´da meclisin üst kanadı Senato´daki oylamada Pegasus casus yazılımının kullanımıyla ilgili soruşturma komisyonu kurulması kabul edildi.

Dünya
19 Ocak 2022 Çarşamba

Polonya Senatosu, İsrail'in Pegasus casus yazılımının kullanımıyla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasını onayladı.

Yedi kişilik komisyonda muhalefet partilerinin temsilcisi olan senatörlerin yanı sıra bir bağımsız milletvekili yer alırken, Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet (PİS) partisi komisyon üyeliğine aday göstermedi.

Polonya eski Başbakanı Donald Tusk'un avukatı Roman Giertych'in, Polonya'da hükümetin yargıda tartışmalı değişiklikler yapma girişimlerine karşı çıktığı ifade edilen Savcı Ewa Wrzosek'in ve Polonyalı muhalif Senatör Krzysztof Brejza'nın telefonlarının, İsrail merkezli NSO Grup tarafından geliştirilen Pegasus yazılımıyla hacklendiği ortaya çıkmıştı.

Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories iş birliğinde ve 17 medya kuruluşunca yürütülen araştırmada, İsrail merkezli NSO Grup'a ait casus yazılım Pegasus'un, küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı iddia edilmişti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Grup'un müşterisi olduğu ve casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunulmuştu.

İddiaya göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarası, bu casus yazılım tarafından izlemeye alındı.

NSO Grup ise hakkındaki tüm suçlamaları reddederek "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini" ileri sürüyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün