Ortadoğu´da 2020´nin en önemli 10 diplomatik olayı

2020, birbiri ardına büyük diplomatik olayların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti.

Dünya
31 Aralık 2020 Perşembe

10. Beşinci Dünya Holokost Forumu

Bu yıl meydana gelen diğer birçok olaydan sonra şimdi hatırlamak zor olabilir, ancak Kudüs, Yahudi Soykırımı'nı hatırlamak ve antisemitizme karşı birlik olmak için ocak ayında 49 ülkenin liderlerini İsrail’de ağırladı.

9. Doğalgaz

İsrail bu yıl doğalgaz enerjisi bakımından bağımsız hale geldi. İsrail artık doğalgaz ithak etmeyecek. İsrail ayrıca Mısır ile birlikte, bölgenin dört bir yanından üyeleri olan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu kurdu. Yunanistan ve Kıbrıs ile İsrail'den Avrupa'ya uzanan EastMed gaz boru hattının inşası için anlaşmalar imzaladı.

8. Pandemi

Koronavirüs çoğunlukla bir halk sağlığı öyküsü, ancak Çin’in virüsü ele alış biçimine yönelik birçok eleştiri yapıldı. Çin’i dünyayı tehlikeye atması konusunda uyarmak isteyenler, aylarca süren görüşmelerin ardından Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19’un kökenlerini araştırması sağlandı.

7. Trump

İsrail hükümeti’nin ABD başkanı Trump ile arası çok iyiydi. Trump, Filistinlilere taviz verilmesi veya Yahudiye ve Samariya Bölgesi’ndeki inşaatları durdurmak için hiçbir baskı yapmıyordu. Aynı zamanda Trump yönetimi İsrail'e bazı hediyeler veriyordu. ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ve İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdı. Kudüs'te doğan insanların ABD pasaportlarında doğum yeri olarak "İsrail" olabilmesine izin verdi. İsrail Batı Şeria yerleşimlerindeki ürünleri üzerlerinde “made in Israel” yazılmasına izin verdi.

6. Refah için Barış

Trump Filistinlileri terörizm ve kışkırtmadan vazgeçirmeye ve İsrail’i iki devletli bir çözüme ulaşmak için bölgesel tavizler vermeye çağırdı. Plan, İsrail'in egemenliğini, tüm yerleşim yerleri ve Yahudiye ve Samiriye'nin yüzde 30'una kadar uygulamasına izin verecekti. Fakat Trump yönetimi ve İsrail, İsrail ve Arap devletleri arasında barış için Filistinlilerle yapılacak barışı bir kenara bıraktı.


5. Snapback ve İran ihlalleri

Trump yönetimi, Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek 2020'ye başladı. İran'a yönelik “maksimum baskı” rejimini 2020'nin başlarında sürdürdü. Trump ayrıca ağustos ayında, Ayetullah rejimine uygulanan BM silah ambargosunun sona ermesini engellemek için 2015 İran anlaşmasının Snapback yaptırımlarının uygulanacağını duyurdu. Bu arada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal ettiğini belgeleyen, izin verilenden daha fazla uranyum geliştiren ve nükleer sahaları IAEA'dan gizleyen çok sayıda rapor yayınladı.


4, 3, 2, 1. İbrahim Anlaşmaları

İsrail, BAE, Bahreyn, Sudan, Fas ile İbrahim Anlaşması imzaladı. İsrail için 2020'deki en büyük diplomatik hikâye, şüphesiz, bir Arap devleti olan Birleşik Arap Emirlikleri ile 26 yıl içinde yaptığı ve İsrail ile ilişkileri dört ay içinde normalleştiren diğer üç Arap ülkesiyle yapılan ilk barış anlaşmasıdır. ABD'nin dediği gibi, inançlar arası diyaloğun rolünü vurgulayan İbrahim Anlaşması, İsrail'in bölgedeki rolü hakkındaki paradigmaları değiştirdi. Artık Filistinliler, İsrail'in Ortadoğu'nun bir parçası olması ve Arap devletleri ile ilişkiler ve ticaretten yararlanmaları konusunda veto yetkisine sahip değiller.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün