Tel Aviv çevresinde 10 göz alıcı heykel

Tel Aviv, efsanevi halk sanatı ile tanınır. Sokak sanatı şehrin ana şöhret iddiası olsa da Tel Aviv´in sokaklarını ve yeşil alanlarını dolduran heykeller aynı derecede hayranlık uyandırıyor. İsrail dışındakilerin Tel Aviv´i ziyaret etmesi bu günlerde pek mümkün olmadığından israel21c.org şehirdeki en iyi heykellerden bazılarını derledi.

Dünya
28 Aralık 2020 Pazartesi

Kuzeydeki Tel Aviv Üniversitesi'nden güneydeki Yafa'ya kadar, bu ikonik heykeller bu sanatsal şehrin her köşesinde bulunabilir.

KESHER

Tel Aviv Üniversitesi kampüsünün ağaçlarının etrafına sarılmış bu göz alıcı heykel ödüllü İsrailli mimar Ron Arad tarafından Etiyopya'dan İsrail'e yolculuklarında ölen 4.000 Etiyopyalı Yahudi’yi onurlandırmak için yapıldı. "Kesher" başlığı "bağlantı" anlamına geliyor. Arad, birlik ve bağlantıyı ifade etmek için eserinde meydanın palmiye ağaçlarının etrafında kıvrılan iç içe geçmiş metaller kullandı.,

SPIRIT OF FREEDOM

Elle boyanmış bu heykel, Tel Aviv Üniversitesi kampüsünün merkezinde yer alıyor. David Gerstein tarafından 2009 yılında inşa edilen figür, dinamik duruşu ve parlak tonlarıyla mutluluk duygusu veriyor.

GEORGE S. WISE

George S. Wise'ın bu büstü, üniversitenin ilk başkanı olarak mirasını onurlandırmak için Tel Aviv Üniversitesi kampüsüne yerleştirildi. Wise, 1963'ten 1971'e kadar görev süresi boyunca üniversiteyi 1.200 öğrenciden 12.000 öğrenciye yükseltmişti. Heykelin yaratıcısı sanatçı Robert Berks, sanat kariyeri boyunca yüzlerce başka bronz heykel inşa etti. Katmanlı bronz parçalar kullanması heykele güzel bir boyut ve karakter katıyor.

CYBER HORSE 


Tel Aviv Üniversitesi'nin hemen girişindeki Cyber ​​Horse, teknoloji ve kötü amaçlı yazılımın potansiyel kötü niyetli etkilerini göstermek için virüslü bilgisayar ve telefon parçalarından yapıldı. Tasarımcı, Truva Atı'ndan esinlenerek bu heykeli modellerken, bu atın da tehlikenin ve kötü haberin taşıyıcısı olduğunu etkili bir şekilde iletiyor. Heykel, bilgisayar ekranlarının, klavyelerin ve dahili donanımın çeşitliliği ile modern sosyal sorun üzerinde bir duruş sergileyen ve görsel olarak büyüleyici olan karmaşık bir yapı oluşturuyor.

TROUBLES IN THE SQUARE

Tel Aviv Sanat Müzesi'nin meydanındaki bu çelik oyuk koleksiyonu, şehrin insanlarını ve faaliyetlerini yansıtıyor. Çevresindeki hayatın bir aynası gibi, bu sanat eseri, genellikle tam da plazada bulunabilen kuşlar ve insanlar arasındaki eğlenceli etkileşimleri gösteriyor. Ben-David'in yarattığı sahne, çevrelerindeki diğer insanlardan soyutlanırken çevrelerindeki kuşlarla etkileşime giren bireyleri tasvir ediyor.

 

SHORASHIM – MENORAH

İsrailli sanatçı Yaacov Agam, izleyicinin bakış açısıyla oynayan soyut ve renkli çalışmaları ile ünlü. Bu şık çelik menora, izleyici etrafında hareket ederken her adımda yeni şekillere ve formlara geçerken hareket halinde görünüyor. Agam, geleneksel bir Yahudi nesnesinden sanat yaratan bu heykeli yaratırken Yahudi köklerine bağlı kalıyor.

DAVID BEN GURION

İsrail'in ilk başbakanı Ben Gurion, modern İsrail tarihinde ikonik bir figürdür. Ülke ve halkı üzerindeki etkisi o kadar anımsandı ki birçok sanatçı onu çeşitli biçimlerdeki sanat eserlerinde kullandı. 1957'de, fotoğrafçı Paul Goldman, Ben Gurion’u Tel Aviv'deki Frishman Plajı'nda kafa üstü dururken fotoğrafladı. Bölge sakinleri, başbakanın şehirdeki evinin yakınındaki plajlarda ve bahçelerde bu tür egzersizler yaptığını görmenin alışılmadık bir durum olmadığını belirtti. Tel Aviv Belediyesi, 2015 yılında orijinal fotoğrafın çekildiği aynı plaja bu heykeli dikti ve o zamandan beri turist fotoğrafları ve kartpostallar için ilgi çekici bir yer oldu.

MOSQUITO

Mish'ol Emanuel Sela Caddesi'nde, Akdeniz'e bakan yeşil bir alanın üzerinde, bu büyük boyutlu mozaik sivrisinek heykelini görmek mümkün. Devasa böceğin gövdesi kırık porselen, ayna ve cam parçalarından oluşuyor. Her küçük parça şekli ve deseni bakımından benzersiz, ancak kırık parçaların güzel bir sentezini oluşturmak için daha büyük mozaiğe karışıyor. Bu heykel, Ruslan Sergeev’in Tel Aviv ve diğer İsrail şehirleri çevresinde bulunabilen birçok mozaiğinden biri.

GATE OF FAITH

Eski Yafa'daki Peak Park'ın tepesinde duran bu güzel heykel, 1973-1975 yılları arasında Daniel Kafri tarafından inşa edildi. Kapı Celile taşından yapıldı ve dört metre yüksekliğinde ve dört metre genişliğinde. Üç ata İbrahim, İshak ve Yakup'un İncil'deki figürleri iki dikey sütun üzerinde tasvir edilmiştir.

Bu patrikler, Yuşa’nın Eriha’yı ve ötesini ele geçirmesiyle üst sütunda tasvir edilen İsrail Ülkesi’nin vaadinin alıcılarıydı. Bu derin detayların birleşimi İsrail'e giriş kapısını oluşturuyor.

SUSPENDED ORANGE TREE

Yafa'daki bu inanılmaz sanat eseri, sadece yer çekimine meydan okumakla kalmıyor, aynı zamanda canlı ve cansız yönleri zarif bir şekilde birleştiriyor. Damlama sistemiyle beslenen bir ağaç, çelikten yapılmış devasa bir “tohumdan” büyüyor ve meyve üretiyor. Ran Morin bu heykeli metalden yapılmış bir tohum gibi görünüşte imkânsız koşullardan doğan ve her şeye rağmen gelişen bir ulus olan İsrail'e olan hayranlığını ifade etmek için yaptı. Çiçek açan portakal ağacı 1993'ten beri Yafa'da asılı duruyor ve direncini gözlemleyen herkese sürekli olarak kanıtlayan genç bir ulus olan İsrail'in büyümesi ve üretimi için bir metafor görevi görüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün