2020´den 10 iç açıcı Yahudi hikayesi

2020 zor, çetin ve trajik bir yıldı. Bu yıl COVID-19 manşetlere ve kişisel hayatlarımıza hâkim olmasına rağmen antisemitizme karşı on binlerce kişinin yürüyüşünden, Yahudi doktorların yaratılmasına yardım ettiği yeni bir aşı türünden, Yahudi başkan yardımcısı eşine kadar pek çok tarih yazıldı.

Dünya 1 yorum
25 Aralık 2020 Cuma

COVID-19 Başarıları

Birkaç Yahudi bilim insanı, geçtiğimiz yıl virüsün dünyaya verdiği acıyı hafifletmeye çalışan etkili bir COVID-19 aşısı üretiminin ön safhalarında yer aldı. Bu kişilere örnek verecek olursak; Pfizer ilaç firmasının ilk onaylanmış aşıyı üretmesine yardımcı olan İsveçli Yahudi baş bilim adamı Mikael Dolsten, FDA tarafından yetkilendirilmiş bir aşı üreten diğer Amerikan şirketi Moderna'nın baş sağlık görevlisi olan İsrailli Tal Zaks ve Pfizer'in CEO'su Albert Bourla.

ABD tarihinin ´ilk Yahudi ikinci Beyefendisi´

Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris, Biden başkanlık biletinin Kasım ayında tarihe geçen tek üyesi değildi. Kocası Doug Emhoff, Amerikan siyasi tarihinin ilk ikinci Beyefendisi ve bir başkanın veya başkan yardımcısının ilk Yahudi eşi oldu.

Zack Banner

NFL profesyonel Amerikan Futbol Ligi takımlarından Philadelphia Eagles forması giyen Afro-Amerikalı DeSean Jackson’ın sosyal medyadan yayınladığı bir dizi antisemit mesajdan sonra Yahudi asıllı profesyonel Amerikan Futbolu oyuncusu Zack Banner, Jackson’a cevap olarak Yahudilerin siyahilerle aynı miktarda nefrete maruz kaldığından, benzer zorluklarla zor hayatlar geçiren insanlar olduklarından bahsetti.
Birçok Nobel Ödülü

Yahudiler Nobel Ödüllerini kazanma eğilimleriyle bilinirler. Öyle ki, Nobel Ödülleri Yahudi zekâsı ile ilgili her türlü tuhaf teoride yer alıyor. 2020, Nobel cephesinde çok başarılı bir yıldı. Akademisyen Paul Milgrom, müzayede teorisi alanındaki keşiflerinden dolayı ekonomi ödülünü paylaştı. Şair Louise Gluck, "sade güzelliğiyle bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesi" ile edebiyatta kazandı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bir araştırmacı olan Harvey Alter, Hepatit C virüsünün tanımlanmasına yardımcı olduğu için tıp kategorisinde Nobel aldı. (Unutmamak gerekir ki, iki emekli Yahudi matematikçi, Nobel eşdeğeri olarak görülen Abel Ödülü'nü kazandılar.)

İbrahim Anlaşmaları

2020'den önce İsrail'in yalnızca iki komşu Arap ülkesi olan Mısır ve Ürdün ile resmi diplomatik ilişkileri vardı. Fakat 2020 sona erdiğinde, İsrail'in artık BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleşme ilişkileri başladı. Sudan ve Fas ile de birtakım bağlar kurulmuş durumda. Aynı zamanda, küçük Budist çoğunluklu ülke olan Butan ile de bağlar resmileşti. Anlaşmalar, büyük övgü aldı ve bu ülkelerde yaşayan küçük Yahudi toplulukları sevindirdi. 50.000'den fazla kişi şimdiden dünyanın en ünlü tatil yerlerinden biri olan BAE'yi ziyaret etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün