İsrail´den Fas´a ilk direkt uçuş bugün gerçekleşiyor

ABD Başkanı Donald Trump´ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, ilişkileri normalleştirmelerinin ardından iki ülke arasındaki ilk direkt ticari uçuşla bugün İsrail´den Fas´a gidecek.

Dünya
22 Aralık 2020 Salı

Tel Aviv'den Rabat'a yapılacak uçuş, Fas'ın 10 Aralık'ta İsrail ile “ilişkilerin yeniden başladığını” açıklamasının ardından oldukça sembolik olarak görülüyor. Yetkililere göre Kushner bir Amerikan heyetine başkanlık edecek ve Rabat ziyareti sırasında Fas ile İsrail arasında bir dizi anlaşma imzalanacak. İsrail heyetine, Fas doğumlu anne -babanın oğlu olan Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat başkanlık edecek. Fas’ın İsrail ile bağlarının yeniden başlamasına yol açan müzakereler, Batı Sahra’da bir ABD konsolosluğunun açılması ve Fas medyasının "devasa" olarak tanımladığı ABD yatırımlarını içeriyor. Aynı zamanda İsrail ve Fas diplomatik büroları yeniden açacak ve aralarındaki ekonomik işbirliğini harekete geçirecek.

Pazartesi günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte Kudüs’te bir törende konuşan Kushner, Fas ile normalleşmenin "Kuzey Afrika ve tüm Ortadoğu için yepyeni bir dizi fırsat yaratacağını" belirtti. Kushner, "Kolektif çabalarımız, ilklerin ve atılımların artık neredeyse her gün gerçekleştiği yeni bir Ortadoğu'nun doğmasına yol açtı" dedi.

Fas, BAE ve Bahreyn'den sonra bu yıl ABD aracılığı ile İsrail ile ilişkileri normalleştiren üçüncü Arap devleti olurken, Sudan da İsrail ile normalleşme sözü verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün