Willy Brandt´ın tarihi itirafının 50.yılı: “Toplama Kamplarında katledilenler için bütün insanlık adına özür diliyorum”

Dünya
7 Aralık 2020 Pazartesi

Egemen Cantürk / Almanya

Bundan 50 yıl önce yerküremizin belleğine yeni bir fotoğraf karesi daha eklendi. 

7 Aralık 1970’te o dönemin Federal Almanya Başbakanı Herbert Ernst Karl Frahm bilinen ismiyle Willy Brandt’ın Polonya ziyareti sırasında Yahudi soykırım anıtının önünde diz çökmesi bir ulusun günah çıkarmasaydı adeta.

Brandt tarihiyle yüzleşen ulusu adına özür diliyordu. 

1969 yılında göreve gelen Willy Brand ilk yurt dışı gezisini Polonya’ya gerçekleştirdi. Resmi programda Sosyal Demokrat Başbakan’ın Yahudi Soykırım anıtına çelenk bırakıp saygı duruşunda bulunması beklenirken, Brandt çelenk bırakmasının ardından bütün dünyanın gözleri önünde taşıdığı yükün altında ezilircesine, Yahudi Soykırım anıtının önünde diz çöktü.

Bu fotoğraf çok konuşuldu, üzerine türlü makaleler ve haberler yapıldı. Şansölye Willy Brandt anılarını derlediği kitabında bakın bu olaya nasıl yer vermiş: “Bunun planlı bir hareket olup olmadığını soruyorlar bana. Kesinlikle hayır! O eylemi asla planlamadım. Etrafımda bulunan yakın arkadaşlarım ve gazeteciler de şaşkınlık içindeydi.” Brandt ‘Hatıralarım’ adlı kitabında şu satırları yazacaktı: “Toplama kamplarında katledilenler için bütün insanlık adına özür diliyorum.”

Varşova Gettosunda 1939- 1945 yılları arasında 100 bine yakın Yahudi katledildi.

 


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün