Macar politikacı, Soros ve Hitler karşılaştırması için geri adım attı

Macar politikacı, karşılaştığı ağır kınamanın ardından, hükümetinin sadık bir eleştirmeni olan Amerikalı-Macar milyarder ve hayırsever George Soros´u Adolf Hitler ve Nazilerle karşılaştırdığı makaleyi gönülsüzce geri çekti

Dünya
2 Aralık 2020 Çarşamba

Bakanlık komisyon üyesi ve Budapeşte'deki Petofi Edebiyat Müzesi Başkanı Szilard Demeter'in, hükümete yakınlığı ile bilinen Origo medya kuruluşunda cumartesi günü yayınlanan fikir yazısında, "Avrupa, George Soros’un gaz odasıdır" ifadesi yer aldı. Demeter yazısına "Açık Toplum kapsülünden zehirli gaz akıyor ve bu durum, Avrupai yaşam tarzı için ölümcüldür"  sözleri ile devam etti.

Birleşik Macar Yahudi Cemaati de dahil olmak üzere Macaristan'daki birçok Yahudi topluluğu tarafından "Tatsız" ve "affedilemez" olarak nitelendirilen makale, öfkeli yorum ve tepkilere sebep oldu. Macar Yahudi Cemaati, “Bu makale, Holokost'un göreceli hale getirilmesine tipik bir örnektir ve dolayısıyla hükümetin antisemitizme sıfır tolerans iddiasıyla çelişir” yorumunu yaptı.

Demeter ise pazar günü yaptığı açıklamada, makalesini “düşüncesinden bağımsız olarak” geri çekeceğini ve Facebook sayfasını sileceğini açıkladı. Demeter yaptığı açıklamada, "Birine Nazi demenin göreceleştirmek olduğunu ve Nazilerle paralellik kurmanın, kazara kurbanların anısına zarar verebileceğini söyleyerek beni eleştirenlerin haklı olduğunu kabul edeceğim" dedi.

Macar Başbakanı Viktor Orban tarafından kültürel üretimi denetlemek üzere atanan Demeter, makalede Soros'u Hitler ile karşılatırmıştı. Soros'u "Liberal Führer'' olarak nitelendiren Demeter, liberal Aryan ordusunun Soros'u Hitler'inkinden daha fazla tanrılaştırdığını ifade etti.

Holokost kurtulanı, Macaristan doğumlu George Soros, liberal amaçları destekleyen hayırsever faaliyetleriyle sıkı sık Orban hükümetinin hedefi olmuştu. Hükümetin, Soros'u hedef alan kampanyaları da antisemitizm suçlamalarına yol açmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün