İran gazetesinden tehdit

Muhafazakar bir İran gazetesinde yer alan bir köşe yazısında, ülkenin askeri nükleer programının yaratıcısı bilim insanının öldürülmesinden İsrail sorumluysa, İran´ın İsrail liman şehri Hayfa´ya saldırması gerektiğini öne sürüldü.

Dünya
2 Aralık 2020 Çarşamba

Söz konusu Kayhan gazetesi uzun süredir İran’ı hedef alan operasyonlara saldırgan bir şekilde karşılık verilmesini savunuyor olsa da bahsi geçen yazı daha ileriye giderek, gerçekleştirilecek saldırının tesislere zarar verecek ve ‘hatta ağır can kaybına sebep olacak’ şekilde olması gerektiğini belirtti.

Hafta sonu köşe yazısını kaleme alan siyasi analist Sadullah Zarei, İran’ın Suriye’deki Devrim Muhafızlarının ölümüne sebep olan ve İsrail’in sorumlu olduğundan şüphelenilen hava saldırılarına İran’ın şimdiye kadar verdiği tepkilerin, İsrail’i caydıracak kadar ileriye gidemediğini iddia etti. Zarei, “Hayfa’yı vurmak ve çok sayıda insan öldürmek kesinlikle caydırıcı olacak, çünkü Amerika ve İsrail yönetimi ve ajanları hiçbir şekilde bir savaş ya da askeri bir karşılaşmaya hazır değiller” şeklinde yazdı. Hayfa’ya yapılacak saldırının, ABD’nin üst düzey İran generali Süleymani’yi ocak ayında drone saldırısıyla öldürmesinden sonra, İran’ın Irak’taki Amerikan birliklerine düzenlediği balistik füze saldırısından daha da büyük olması gerektiğini belirtti.

İsrail ve ABD tarafından İran’ın tehlikeli nükleer silah programının başı olduğu söylenen Muhsin Fahrizade, geçtiğimiz cuma günü başkent Tahran yakınlarında tuzağa düşürülerek öldürülmüştü. İran, fizik profesörü ve İran Devrim Muhafızları’nda subay olan Fahrizade’nin ölümünü teyit etti.

İranlı üst düzey yetkililer, Fahrizade’nin ölümünden İsrail’in sorumlu olduğunu açıklarken, bazıları da mutlaka intikam alacaklarını belirtti. İsrail saldırı hakkında yorum yapmazken İsrail televizyonu da ordunun cuma günü geç saatlerde herhangi bir alarm durumuna geçmediğini belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün