İsrail’de geliştirilen aşının ilk gönüllüsü: “Bu tarihi bir fırsat”

İsrail’in geliştirdiği COVID-19 aşısının ilk dozunu almaya aday olan gönüllü, iyimser olduğunu belirtirken; bu klinik araştırmaya katılımını "tarihi bir fırsat" olarak nitelendirdi.

Dünya
4 Kasım 2020 Çarşamba

Cumartesi günü yayınlanan bir videoda konuşan 26 yaşındaki Segev Harel, sağlıklı olduğunu ve yaklaşan testler konusunda kendinden emin olduğunu dile getirdi.

İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Biyolojik Araştırma Enstitüsü (IIBR) tarafından geliştirilen ‘Brilife’ adı verilen COVID-19 aşısının klinik denemelerine, pazar günü Ramat Gan'daki Şeba Tıp Merkezi ile Kudüs'teki Hadasah Tıp Merkezinde başlandı.

İsrail'in kuzeyindeki Kibbutz Sde Nehemia'da lisans öğrencisi olan Harel, Şeba Tıp Merkezi tarafından yayınlanan bir videoda, kendini aşıyı deneyen ilk İsrailli olarak kendini tanıtıp, “Her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum, hatta bundan eminim” dedi. Harel sözlerine “Pek çok insan, korona virüsü yüzünden hem sağlık açısından, hem psikolojik, hem de ekonomik olarak zarar gördü. Bu denemeye katılarak yaptığım küçük bir katkı, bu salgını sona erdirme yolunda olduğumuza dair bir umut olabilecekse, ben üzerime düşeni yapmış olacağım” diyerek devam etti.

İsrail medyasında cuma günü çıkan haberlere göre, ilk aşıyı denemeye aday olan 47 yaşındaki Boaz Kolodner, yapılan testlerde kendisinde virüs antikorları bulunduğunun ortaya çıkması üzerine, aşı denemesinden çekilmek zorunda kaldı.

Savunma Bakanlığı, aşının insanlar üzerindeki klinik denemelerinin birinci ve ikinci aşamaları için şimdiye kadar 25 bin doz ürettiğini açıkladı. Aşı, önce küçük hayvanlar (fareler, hamsterler ve tavşanlar) ve ardından domuzlar üzerinde test edildi.

Aşı, İbranice sağlık anlamına gelen “bri'ut” kelimesi ile yaşam için kullanılan bir kelime olan ‘life’ kelimesi birleştirilip ‘Brilife’ olarak adlandırıldı. İsim aynı zamanda İsrail’in kısaltması olan IL harflerinin yanı sıra aşının geliştirildiği IIBR laboratuvarının harflerini de içeriyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün