Yahudi dindar kuruluş BAE’de şube açtı

Dünya Yahudileri içinde laiklerle dindarlar arasında bir diyalog kurmayı kendine misyon edinmiş Habad kuruluşu BAE’de şube açtı. Dünyanın yüzlerce ülkesinde şubeleri olan Habad, BAE şubesinin başına Rav Levi Duchman’ı getirdi.

Dünya
3 Kasım 2020 Salı

 Duchman, aslında BAE-İsrail dostluğu resmiyete dönüşmeden beş yıl önce, 2015’te bir kış günü ilk defa BAE’ye ayak bastı. Aynı yıl, ülkede nispeten gözlerden uzak yaşayan Yahudi cemaatine liderlik etmek için BAE’ye yerleşen Duchman, cemaat ile ülkenin liderleri arasındaki diyalogu her geçen gün daha da ileri taşıdı.

Ve ardından gelen İbrahim Anlaşması ile dostluk resmiyete dönüştü. Anlaşmanın 15 Eylül’de Beyaz Saray’ın bahçesinde imzalanmasının ardından BAE cemaati faaliyetlerini artık gözlerden uzak yapmaktan vazgeçerken iki ülke arasında ticaret ve ulaşım resmiyet kazanarak yoğunlaştı. Uluslararası basın, BAE ve bölgenin diğer ülkelerindeki Yahudi cemaatlerinin nüfusunun son günlerde arttığını yazıyor.

Nüfusun artmasının en büyük sebeplerinden biri de gerek dünyadan gerek İsrail’den Yahudi işadamlarının ve çalışanların BAE gibi ülkelerde ticari sebeplerle yaşıyor olması.

Tüm dünyada olduğu gibi Habad’ın yeni BAE şubesinin misyonu da bu kişileri cemaat faaliyetlerine davet ederek kökenleri ve eğitimleri ne olursa olsun laik-dindar kaynaşmasını sağlamak olacak.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün