Avrupa’nın Yahudi nüfusu 1000 yıl evvelki seviyesine düştü

Doğum oranlarının azalması, geniş topluma karışma ve Yahudi düşmanlığının kıta Avrupa’sında son zamanlarda artması Yahudilerin, İsrail ve ABD başta olmak üzere başka ülkelere göç etmesine neden oluyor.

Dünya
22 Ekim 2020 Perşembe

Son yapılan kapsamlı demografik bir araştırmanın sonuçlarına göre Avrupa Yahudi nüfusunun oranı 1000 yıl evvelki seviyesine düştü. Londra merkezli araştırma şirketi IFJPR’nin (Institute for Jewish Policy Research) yaptığı araştırmaya göre, kıta Avrupa’sı, İngiltere ve Türkiye’de kendini Yahudi kültürüne bağlı olarak tanımlayan toplam 1,3 milyon vatandaş var.

Bu sayı 1970’lere göre yüzde 60 azalmış bir sonuç. Sonuç raporunu yazan araştırmacılar Daniel Staetsky ve Sergio Della Pergola söz konusu yıllarda Yahudi nüfusunun 3,2 milyon olduğunu hatırlatıyor.

Bunun en büyük sebebi 6 milyon Yahudi’nin katledildiği Holokost sonrası bu bölgenin büyük göç vermesi ve SSCB ve Demir Perde’nin siyasi arenadan çekilmesinin ardından yine bir göç dalgasının daha oluşması.

SSCB sonrası Doğu Avrupa’dan yapılan göçün sayısı 1.5 milyon kişiyi aşıyor. Batı Avrupa’da ise Yahudi nüfusun azalma oranı 70’lerden bu yana yüzde 8,5.

Bugün toplamda 1 milyonu geçmeyen Batı Avrupa Yahudi nüfusu 70’lerde 1.112 bin kişi olarak kaydedilmiş.

Bu tip göçlerde başı gençler çekerken, yaşlılar doğdukları ülkede her şeye rağmen yaşamayı tercih ediyor. Bu da bir süre sonra doğum oranlarının azalmasına, yaşlı nüfusun artmasına neden oluyor.

Almanya’da yaşayan 118 bin Yahudi’nin yüzde 40’ı 65 yaş üstünde, yüzde 10’u ise 15 yaşın altında. Bu durum Rusya ve Ukrayna için de geçerli. 

 

Araştırma 1000 yıl evvelki Avrupa Yahudi nüfusu bilgisini ise, Ortaçağ’ın ünlü Yahudi gezgini Benjamin Tudela’nın 1170’te yaptığı nüfus araştırmasından alıyor.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün