Litvanya Yahudi geçmişini arıyor…

Litvanya’nın ikinci büyük şehri Kaunas, 85 yıl sonra şehrin tarihi ve kültürüne büyük katlı sağlamış İsrailli şairi anıyor.

Dünya
12 Ekim 2020 Pazartesi

Litvanyalı Yahudi şair Leah Goldberg, 85 yıl evvel doğduğu ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve ailesi ile birlikte bugünkü İsrail topraklarına göç etmişti. 

Kaunas şehri 2022 yılında Avrupa’nın Kültür Başkenti olarak taçlandırılacak. Şehir daha şimdiden yeni unvanına layık olmak için çeşitli kültürel faaliyetler düzenliyor. Bunlardan biri de, ‘Yahudi tarihi haftası’.

Hafta kapsamında, şehrin geçmişinde, yaşamını ve kültürünü etkilemiş Yahudi kişiliklerin resimleri şehrin sokak ve caddelerinde büyük binaların duvarlarına çiziliyor.   

Doğu Avrupa Yahudiliğinin yerel lisanı Yidiş’te Kovno olarak bilinen şehirde, 2. Dünya Savaşı öncesi 30 bin Yahudi yaşıyordu ve bu sayı  toplam nüfusun yüzde 25’ine tekabül ediyordu. Savaş sonrası Yahudi nüfus neredeyse tamamen yok olurken, Kovno’da, 20. yüzyılın en büyük katliamı Holokost’tan, sadece 2000 Yahudi kurtuldu. 

Kovno Yahudi kültürü ve eğitim kurumları ile Avrupa’nın önemli merkezlerinden biriydi.

Şehrin ana caddelerinden zamanında Goldberg ailesinin 1935’te ülkeyi terk etmeden oturduğu binanın yan duvarına çizilen, 10 x15 metrelik İsrailli Şair Leah Goldberg portresi, Litvanyalı ressam Linas Kaziulionis tarafından yapıldı. Resmin yanında ise İbranice ve Litvanya lisanında şairin ünlü “Çam Ağacı” adlı şiirinin dizeleri var. Şair, bu şiirinin dizelerinde memleketinden koparıldığını, iki farklı toprağa kök saldığını çam ağacı alegorunu kullanarak anlatıyor.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün