Polonya’da kaşeruta uygun et ihracatını durduran kanun tasarısı

Avrupa’nın en büyük Yahudi birliği geçtiğimiz hafta, Polonya’daki kaşerut kurallarına uygun kesilmiş et ihracatını ve kesimini engelleyen yasa tasarısıyla ve bu konudaki gelişmelerle ilgili endişesini bildiren bir açıklama yayınladı.

Dünya 1 yorum
7 Ekim 2020 Çarşamba

Avrupa Yahudi Birliği Başkanı Haham Menachem Margolin konuyla ilgili açıklamalar yaparak, "Bu tasarı bizlere, Avrupa’daki Yahudi hayatı için çok derin endişeler taşıyor. Tasarı, hayvan hakları konusunda bilimsel olmayan ve ispat edilmemiş iddialar öne sürerek, Avrupa Birliğinin bireylerin on numaralı temel hakkı olarak listelediği din özgürlüğü maddesini ezmeye ve geçersiz kılmaya çalışmakta. Bu madde açıkça, 'Her bireyin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü vardır’, der. Bu haklar din değiştirme özgürlüğünü, inancı ve özgürlüğü kapsar. Yalnız, bir cemaat içinde veya diğer kişilerle birlikte, özelde veya halka açık şekilde dinini, inancını gerçekleştirme, ibadet etme, öğretme, uygulama ve kurallara riayet etmeyi kapsar,” dedi. 

Hayvan hakları yasa tasarısı komisyondan onay alarak, meclisin onayına sunulma aşamasına geldi. Tasarı meclisten geçerek yasalaşırsa, Yahudi yaşamının merkezinde bulunan binlerce yıllık hayati bir uygulama yapılamaz hale gelecek ve kaşerut kurallarına uygun kesilmiş et bulmak imkânsız olacak. 

Margolin tasarıda Tarım Bakanlığı’na dini kesim yapacak kişilerin özelliklerine karar verme yetkisi verilmesinin, endişe verici şekilde, Yahudi hayatını kontrol altına almaya yönelik olduğunu belirtti. Haham sözlerine, “Ayrıca, tasarıya göre yerel Yahudi cemaatinin ihtiyacı olan kaşerut kurallarına uygun kesilmiş et miktarının belirlenmesi de istenmiştir. Bu nasıl olacak? Polonya’daki Yahudilerin sayısını bildiren ve onları takip eden bir liste oluşturarak mı? Bu kanun, eğer meclisten geçerse, Yahudiler için karanlık ve art niyetli bir özellik taşımaktadır. Adeta işgal döneminin ilk zamanları gibi, toplu şekilde yok edilmemize giden yolda, inancımızı ve ibadetimizi hedef alan bir ilk adım," şeklinde devam etti. 

Margolin, Polonya hükümetine ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya, tasarının yasalaşmasını engellemeleri çağrısında bulundu.   

2018 yılı başında Polonya’da, kaşerut kurallarına uygun şekilde hayvan kesimi yapılmasını yasaklayan bir kanun tasarısı gündeme gelmiş fakat tasarı yıl sonunda parlamentonun gündeminden çıkarılmıştı. 

Yahudi kurallarına göre bir hayvanın kesilebilmesi için sağlıklı, yara almamış olması ve hareket edemeyecek durumda olmaması gerekiyor. Aksi şartlarda hayvan kaşerut kurallarında bir kesim için uygun bulunmuyor. 

Margolin ayrıca, "Hayvanları öldürmenin güzel bir yolu yoktur. Ya hep birlikte vejetaryen olacak, ya da kaşerut kurallarına uygun bir kesimin diğer kesimlerden daha zalim olmadığını kabul edeceğiz,” diye konuştu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün